Небезпека поруч: борщівник Сосновського у активній фазі цвітіння!

Департаментом екології та природних ресурсів попереджає!
Під час прогулянок на природі є небезпека отримати серйозні ураження шкіри Борщівником Сосновського.

Це багаторічна отруйна рослина, яка протягом червня-липня знаходиться у активній фазі цвітіння. Стебла, листя і квіти борщівника містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Тобто досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце — і опік вам гарантований. Реакція в результаті опіку починається не відразу, а через кілька годин. Найсильніші опіки борщівник спричиняє при контакті з вологою шкірою в сонячні дні.

Крім того, борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Він доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід (особливо сосни і ялини). Іншими словами, монополізує територію.

Департаментом екології проведено моніторинг поширення інвазійного виду в межах області. Згідно інформації поданої райдержадміністраціями, борщівник Сосновського розповсюджений на площі 638,1645 га.

Скошування ручним або механічним способом – один із найпоширеніших заходів боротьби із борщівником Сосновського, адже він не потребує великих фінансових затрат. Проте, скошування лише призупиняє його поширення і не знищує рослину повністю, а насіння дозріває навіть тоді, коли стебло зрізане.

Рідше застосовується хімічний метод боротьби (в основному раундапом), однак, необережне використання такого методу може призвести до ураження інших рослин, мікроорганізмів, комах, забруднення водоймищ.

Закликаємо всіх небайдужих долучитися до боротьби з цим високоінвазійним видом-окупантом використовуючи безпечні методи боротьби. Виводити її з своїх садів та городів, скошувати, обробляти ґрунт, знищувати насіння.При знищенні борщівника необхідно мати водонепроникний одяг і респіратор.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь