На Львівщині знищено близько 750 га борщівника Сосновського

З початку року на Львівщині провели заходи зі знищення борщівника Сосновського на площі 744,93326 га з яких на площі 244,651 га, у межах Дрогобицького, Мостиського, Стрийського та Турківського районів, проведено повторні етапи заходів. Найбільші осередки бур’яна зафіксовано у Турківському (218 га) та Старосамбірському (115 га) районах.

Борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Він доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід, монополізує територію. У борщівника Сосновського отруйний сік, який викликає важкі фотохімічні опіки у людей і тварин. Найбільша кількість постраждалих фіксується у літні місяці, адже саме в період спеки найбільш ймовірним є контакт людини із отруйною рослиною.

Якщо борщівник Сосновського росте поряд, намагайтеся його знищити, але обов’язково застосовуйте наступні поради:

– ніколи не ведіть боротьбу, не захистивши шкіру та очі, адже від моменту потрапляння соку на шкіру до виникнення хімічного опіку може прийти значний період часу;

– пам’ятайте, що сік борщівника стає небезпечним і здатним спричиняти опіки під дією сонячних променів;

– найкращими методами боротьби з борщівником є скошування в період цвітіння двічі на рік, оскільки після першого скошування зазвичай відбувається регенерація рослини та повторне цвітіння;

– ефективним також є зрізання лопатою основи борщівника на рівні близько 10 см нижче рівня ґрунту.

Зазначаємо, що постійно проводяться обстеження районів Львівської області щодо проведення заходів боротьби з борщівником Сосновського. Зокрема, управлінням контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Львівській області виявлено два порушення щодо невжиття заходів по боротьбі з борщівником Сосновського в межах Явірської сільської ради Турківського району та складено два протоколи згідно ст. 52 КУпАП. Також складено адмінпротоколи на голову Сокальської міської ради, Жвирківської селищної ради, Поторицької сільської ради та Великомостівської міської ради Сокальського району щодо питання ліквідації осередків борщівника Сосновського.

Водночас нагадуємо, що оренда земельних часток (паїв) передбачає відповідальність орендарів за знищення борщівника Сосновського в їх межах та у придорожніх смугах, які прилягають до орендованих територій.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь