Мінприроди та Укргідрометцентр cтворять єдину систему, де можна буде довідатися про прогноз погоди, стан повітря, води та кліматичні зміни в Україні

Міністерство екології та природних ресурсів та Український гідрометеорологічний центр підписали меморандум про обмін даними. Документ про співпрацю та взаємодію підписали заступник міністра екології та природних ресурсів Микола Кузьо та директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда під час презентації концепції загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля».

В Україні досі не було єдиної стандартизованої системи, яка б відображала у зручний для користувачів спосіб всі дані щодо стану довкілля, погодних такліматичних змін. ВодночасУкргідрометцентр має в своєму розпорядженні потужну систему для збору показників не тільки стосовно стану погоди, але й клімату загалом, стану річок та водойм, атмосферного повітря і збору агрометеорологічних показників.

«На жаль, до останнього часу використання та узагальнення зібраної Укргідрометцентром інформації було ускладнене.Насправді ці дані є надзвичайно важливими для аналізу стану довкілля. У подальшому вони стануть відкритими в рамках автоматизованої системи “Відкрите довкілля”», – повідомив Микола Кузьо.

Вже найбличим часом Мінприроди та Укргідрометцентррозпочне співпрацю щодо передачі даних.

Водночас уМінприродивже зараз триває розробка автоматизованої системи «Відкрите довкілля» , яка включатимедані та інформацію, що стосуються сфери довкілля.

«Ця інформація буде відкрита і доступна для всіх. Нею зможе скористатися кожен. Зокрема, органи державної влади для виконання своїх завдань», – резюмував Микола Кузьо.

Він також повідомив, що підписаний Меморандумстає основою для поглиблення співпраці між державними органами у модернізації мережі збору даних про довкілля та пришвидшить імплементацію директив Європейського Союзу.

Заступник міністра також відзначив внесок у цей процес та співпрацю з Фундацією «Відкрите суспільство» в рамках проекту, що здійснюється за підтримкиOMIDIYAR, а також проекту «Спільна екологічна інформаційна система» (SEIS) в рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», яка сприяє поглибленню відносин Європейського союзу з шістьма країнами Східного партнерства та сприяє процесу охороні навколишнього середовища шляхом зміцнення екологічного врядування.

Довідково

Український гідрометцентр є головною організацією у формуванні і реалізації державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності у системі Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

Основні завдання і функції Українського гідрометцентру насамперед спрямовані на: прогнозування умов погоди, гідрологічного режиму річок і водосховищ, агрометеорологічних умов вегетації сільськогосподарських культур та їх врожайності, метеорологічних умов, що впливають на забруднення повітря крупних промислових міст.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь