Мінприроди розробило законопроект, який дозволить запровадити в Україні стандарти ЄС щодо охорони мігруючих диких птахів

У рамках Угоди про асоціацію Україна має імплементувати дві директиви стосовно захисту мігруючих диких птахів і біологічного різноманіття. Про це розповів заступник Міністра екології та природних ресурсів України Микола Кузьо.

«Йдеться про Пташину (стосується птахів і не тільки тих, що мігрують) і Оселищну (види флори та фауни, де вони живуть, і які теж треба охороняти) директиви. Законопроект, який впроваджує ці дві директиви, у нас вже розроблено. Це гнучкий європейський інструмент, що дозволить зберегти багатство української природи, дбати про екосистеми», – розповів Микола Кузьо.

Крім того, законопроектом передбачено механізми впровадження Бернської конвенції про охорону флори та фауни, учасником якої також є Україна.

«В Україні досі був відсутній механізм реалізації Бернської конвенції щодо захисту цінних для Європи видів дикої флори та фауни, а також їхніх природних місць перебування. Цей законопроект визначає чіткі механізми, як це буде відбуватися», – пояснив Микола Кузьо.

На даному етапі законопроект проходить експертне обговорення, а потім його буде передано на розгляд парламентом.

Довідково: У рамках Угоди про асоціацію Україна має імплементувати дві директиви стосовно захисту диких птахів і біологічного різноманіття. Це – Директива 2009/147/ЄС “Про захист диких птахів” (або “пташина” Директива), яка має на меті на науковій основі визначити кількість видів на кожній території, їхній тип, ареали і оселища, а на основі цих розрахунків вже побачити, наскільки критично ці види потребують захисту. А також Директива 92/43/ЄЕС про збереження природного середовища існування дикої флори і фауни (або ж “оселищна” Директива), яка передбачає застосування заходів для збереження або відновлення належного природоохоронного статусу природних середовищ існування та видів дикої флори і фауни, встановлення режиму охорони близько 1200 видів дикої флори та фауни та механізму формування і функціонування екологічної мережі природоохоронних територій, а також визначення критеріїв формування екологічної мережі, визначення та збереження оселищ, управління ними. Тобто це передбачає не лише турботу про конкретні види птахів чи тварин, але й забезпечення умов їхнього життя в природних умовах, до яких вони звикли, без шкідливого антропогенного впливу.

Джерело: https://menr.gov.ua/news/32395.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь