Кілька лікарень Львівщини буде повністю реконструйовано за кіотські кошти

Кілька лікарень Львівщини увійшли до нового переліку соціальних об’єктів, реконструкція та екологічна модернізація яких відбуватиметься за кіотські кошти, отримані Україною від урядів Японії та Іспанії у результаті продажу надлишку квот на викиди парникових газів. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час інспектування ходу завершального етапу робіт з утеплення Сокальської районної лікарні та Червоноградської центральної міської лікарні.

За умовами договору по Кіотському протоколу, кошти від продажу надлишків квот на викиди парникових газів мали бути витрачені виключно на екологізацію важливих соціальних об’єктів, наприклад, шкіл та лікарень.

«Йдеться, зокрема, про утеплення стін та встановлення нових вікон у закладах освіти й охорони здоров’я у різних регіонах України. На жаль, свого часу за президентства Віктора Януковича Україна втратила довіру від наших партнерів – Японії та Іспанії, погорівши на корупційних схемах. Були випадки, коли іноземних інспекторів, які приїздили перевірити хід виконання робіт, «схемачі» привозили зовсім за іншими адресами, видаючи один об’єкт за інший. Такі історії були й на Львівщині, яка тоді також входила до програми реконструкції важливих соціальних об’єктів за рахунок «зелених інвестицій. Насправді нам знадобився не один рік, щоб відновити довіру іспанського та японського урядів», – пояснив Остап Семерак.

Результатом відновленої довіри до України стала модернізація вагонів метрополітену у Києві, заміна автомобілів на більш екологічні та сучасні для Міністерства внутрішніх справ України і Державної екологічної інспекції. Також у березні нинішнього року розпочато роботи з реконструкції двох навчальних корпусів Національного університету імені Тараса Шевченка.

«Окрему увагу ми приділили медичним закладам, адже довкілля та здоров’я громадян взаємопов’язані. Зараз ми паралельно виділили кошти на утеплення двох столичних медичних заклад – Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова та Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.Амосова і тішуся, що Львівщина також увійшла до першої десятки об’єктів, де Україна проводить екологічну модернізацію за рахунок кіотських коштів. Переконаний, що заходи з теплосанації збільшать енергоефективність будівель. Це сприятиме зменшенню витрат на енергоресурси. Чим більше таких проектів буде реалізовано, тим швидше ми станемо сучасною країною, яка вміє економити свої невідновлювальні ресурси та дбає про довкілля і громадян», – пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що зараз триває процедура оформлення документів на прийняття в експлуатацію модернізованих споруд обох лікарень Львівщини, які модернізуються за кіотські кошти.

Джерело:https://menr.gov.ua/news/33433.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь