«ГАЛСІЛЬЛІС» активно долучається до розвитку природно-заповідної мережі

Одним із завдань Стратегії розвитку Львівської області є розширення мережі природно-заповідного фонду. Частка заповідних територій по підприємствах ОКС ЛГП «Галсільліс» знаходиться в межах 6%, а загальна площа об’єктів природно-заповідного фонду перевищує 8700 га.

У порівнянні з європейськими країнами, де частка заповідних територій може досягати 20 %, цей показник є досить низьким. Тому, з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу підприємства ОКС ЛГП «Галсільліс» мають на меті активно розвивати природно-заповідну мережу.

Як зазначив генеральний директор ОКС ЛГП «Галсільліс» Володимир Мельник, сьогодні підприємство виступило з ініціативою створення у гірській частині земель Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс», вздовж басейну річки Дністер на площі 9 тис. га, об’єкту природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. У цьому питанні отримано підтримку Львівської обласної ради, а далі - чекаємо рішення сесії Старосамбірської районної ради. 

Крім того, на крайній сесії Львівської облради депутати проголосували за розширення національного природного парку «Бойківщина» на території Турківського району Львівської області. До складу земель парку ввійшли землі Турківського ДЛГП «Галсільліс», загальною площею 4280 га. Проектована площа становитиме 12240 гектарів.

«Після неодноразових робочих зустрічей із науковцями та лісівниками ми отримали погодження про створення парку з вилученням у постійного лісокористувача. Це дасть можливість збільшити площу парку ще на 200 гектарів», – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник.

За його словами, територія характеризується високим рівнем біорізноманіття, зокрема на території росте понад 750 видів судинних рослин, з яких майже 50 рідкісні й підлягають охороні. У віддалених місцях Карпат трапляються бурий ведмідь, вовк, рись, дикий кіт. Наявність пам’яток історії та культури додає території перспективності для розвитку рекреації та туризму, що має важливе значення для покращення соціально-економічної ситуації в регіоні, в тому числі через залучення грантових коштів міжнародних фондів на реалізацію екологічних проектів.

Довідково:

На території лісового фонду дочірніх лісогосподарських підприємств «Галсільліс» знаходяться наступні об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення: Національний природний парк «Північне Поділля» – на території Бродівського (621,2 га), Буського (50,6 га) та Золочівського (122,1 га) ДЛГП; Державний ландшафтний заказник «Пікуй» – землі Турківського ДЛГП загальною площею 437 га.

З метою збереження у природному стані типових або унікальних природних комплексів та об'єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення, на землях Жовківського та Яворівського ДЛГП площею 2606,1 га та 509 га відповідно, виділено Регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя». Крім того, об’єктом природно-заповідного фонду регіонального значення є регіональний ландшафтний парк «Надсянський», який включає землі Турківського ДЛГП «Галсільліс», загальною площею 3517 га.

На теренах Бібрсько-Стільської височини Львівського Опілля, що є частиною Подільської височини, з метою охорони і збереження одного з найбільших у Східній Європі городища VIII-ХІІ ст. та навколишнього природного комплексу, розташований регіональний ландшафтний парк «Стільське Горбогір’я», до якого входять землі Пустомитівського ДЛГП загальною площею 255 га та Миколаївського ДЛГП загальною площею 563,5 га.

З метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів а також окремих унікальних природних утворень, що мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне, пізнавальне і культурне значення, на території лісового фонду підприємств ОКС ЛГП «Галсільліс» виділено об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення. Серед них, лісовий заказник «Гаївський», який включає землі Буського ДЛГП загальною площею 50,6 га, заказник місцевого значення «Страдецька гора» – землі Яворівського ДЛГП загальною площею 28,9 га, пам’ятка природи «Липа Богдана Хмельницького» – землі Золочівського ДЛГП площею 0,05 га, комплексна пам’ятка природи «Скеля» – землі Старосамбірського ДЛГП загальною площею 1,0 га, ботанічна пам’ятка природи «Віковий дуб» – землі Дрогобицького ДЛГП загальною площею 0,15 га., гідрологічна пам’ятка природи «Водоспад Лазний» – землі Дрогобицького ДЛГП загальною площею 0,15 га.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь