Держлісагенство виступило проти створення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран»

Департамент екології та природних ресурсів вважає за необхідне інформувати громаду області щодо ситуації, яка складається зі створенням заповідного об’єкту на Сокальщині.

На території району ще у 2017 році виявлено надзвичайно цінну ділянку в межах кв. 1-15 Великомостівського лісництва ДП «Жовківське лісове господарство», на якій зростаєшафран Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb.).

За результатами досліджень групи науковців Національного лісотехнічного університету Українина цій території виявлено щонайменше 3 види рослин, занесені до Червоної книги України – шафран Гейфеля, коручку широколисту і плаун колючий.

Загалом, фахівцям вдалося визначити понад 152 види рослин, які, представляють видовий склад флори території проектованого ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран», що свідчить про її багатство та цінність.

Унікальність малополіського локалітету шафрану полягає в тому, що він знаходиться за межами суцільного ареалу цього виду.

Зважаючи на це, порушено питання охорони цього рідкісноголокалітету та надання статусу ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран» орієнтовною площею 624 га.

https://www.youtube.com/watch?v=rFj7lrVK218

Департамент екології та природних ресурсів неодноразово протягом 2018-2019 років звертався до постійного землекористувача – державного підприємства «Жовківський лісгосп» – з клопотанням погодити створення ботанічного заказника.

Однак, незважаючи на беззаперечні факти природничої цінності ділянки лісу, відповідь одна: підприємство не в змозі вилучити дані площі з розрахункової лісосіки через важке фінансово-економічне становище (що означає, що на ділянці запроектовані рубки головного користування). Далі більше! «Погодження такого виду проекту на сьогоднішній день вважається недоцільним»… Без коментарів.

Львівська облдержадміністрація звернулася до Держлісагнентства України з проханням підтримати та сприяти створенню ботанічного заказника загальнодержавного значення «Малополіський шафран».

З відповіддю Держлісагентства можна ознайомитися тут

Наголошуємо, що відповідно до статті 11 Закону України «Про Червону книгу України» наявність об’єктів Червоної книги України на території визначає пріоритетність створення об’єктів природно-заповідного фонду над іншими видами користування.

Створення об’єкта природно-заповідного фонду є гарантією збереження унікальної ділянки, на якій зростають червонокнижні, малопоширені та рідкісні види рослин.

З урахуванням вказаного вище, позицію Держлісагентства та ДП «Жовківське лісове господарство» вважаємо не державницькою, такою, що суперечить основним пріоритетам державної політики у галузі охорони навколишнього природного середовища та суперечить стратегії розвитку області.

Інформуємо, що департамент продовжить аргументовано переконувати лісівників про одну з ключових ролей лісу – екологічну. Сприяння громадськості нам не зашкодить)

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь