Чому в XXI столітті освічена нація так недбало ставиться до рідної землі ?

Останнім часом місцеве населення масово випалює суху рослинність, поля та смуги вздовж автомобільних доріг занурюються у суцільні димові завіси.
Люди не замислюються над шкідливістю свого вчинку. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. Крім цього, у вогні згоряє сміття, пластикові пляшки, залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи токсичні хімічні сполуки, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. При спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати ракові захворювання.

Варто знати, що при спалюванні сухої рослинності та її залишків знищуються безхребетні тварини, які знаходять там своє укриття. Багато видів птахів влаштовують гнізда на землі, через що теж потерпають від випалювання сухої рослинності та її залишків. Знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які ростуть поруч з місцем спалювання.

Але найголовніше – спалювання сухої рослинності призводить до некерованих надзвичайних ситуацій, виникає небезпека лісових і торф’яних пожеж, що може привести до займання будинків, машин, ліній електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

Станом на 19.10.2017 зафіксовано 540 пожеж у природному середовищі загальною площею 185,3566 га, з яких сухої трави та чагарника – 163,7474 га, торфу – 15,9908 га. За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області винесено 246 постанов, згідно яких накладено штрафів на загальну суму 43248 грн. Найбільше порушників притягнуто до адміністративної відповідальності у Жовківському районі – 50 осіб, Мостиському – 26 осіб та Яворівському – 21 особа.

Громадянам нашої країни потрібно зрозуміти, що кожен акт підпалу – це злочин проти людини і природи.

Довідково

Згідно діючого законодавства, ст. 27 Закону України “Про рослинний світ”, заборонено випалювання сухої рослинності, або її залишків.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачається:

Стаття 77

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.) і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(від 119 до 204 грн.).

Стаття 77-1

Самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(від 170 до 340 грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до680 грн.) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190 до 1700грн.).

Кримінальним кодексом України передбачається:
Стаття 245
Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу (знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом) – караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.
Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь