Бережіть природу від пожеж

Коли приходить весна, на жаль, можна спостерігати за випалюванням сухої рослинності на полях, смугах вздовж автомобільних та залізничних доріг. Населені пункти поринають у димові завіси.

Люди не замислюються над шкідливістю свого вчинку.
При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кілограмів мікрочастинок диму. Крім цього, у вогні згоряють сміття, пластикові пляшки, залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи токсичні хімічні сполуки, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. При спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати ракові захворювання.

Варто знати, що при спалюванні сухої рослинності та її залишків знищуються безхребетні тварини, які знаходять там своє укриття. Багато видів птахів влаштовують гнізда на землі, через що теж потерпають від випалювання сухої рослинності та її залишків. Знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які ростуть поруч з місцем спалювання.

Але найголовніше – спалювання сухої рослинності призводить до некерованих надзвичайних ситуацій виникає небезпека лісових і торф’яних пожеж, що може привести до займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

Водночас зазначаємо, що статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за самовільне випалювання сухої рослинності та її залишків з відповідним накладенням штрафів, а саме: на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кожен акт підпалу – це злочин проти людини і природи.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь