Аналітичний огляд стану навколишнього природного середовища за вересень 2018 року

Стан атмосферного повітря

У вересні 2018 р. систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі міста проводилися лабораторією спостереження за забрудненням атмосферного повітря (СЗА) Львівського регіонального центру з гідрометеорології на чотирьох стаціонарних постах (ПСЗ) з періодичністю відбору чотири рази на добу шість днів на тиждень. Відбір і аналіз проб атмосферного повітря на вміст забруднюючих речовин проводиться згідно РД 52.04.186-89.

Визначалося 7 забруднюючих домішок, з них основні – пил (завислі речовини), діоксид сірки, оксид вуглецю та діоксид азоту. До специфічних домішок відносяться: оксид азоту, фтористий водень та формальдегід. Аналіз проб по всіх цих речовинах проводиться лабораторією СЗА. Також проводяться визначення рН опадів.

Стаціонарні пости спостереження у м. Львові:

  1. Код 0401 – вул. Юнаківа;
  2. Код 0303 – вул. Городоцька, 211;
  3. Код 0704 – вул. Соборна, 11;
  4. Код 0808 – вул. Зелена, 301;

Періодичність та об’єкти спостереження на цих точках подані у таблиці 1.

Таблиця 1.

Періодичність та об’єкти спостереження стану атмосферного повітря

у м. Львові

Код точки спостереження

Періодичність спостереження

Об’єкти спостереження

Код 0401

2 рази на добу

4 рази на добу

пил, СО

SO2, NO2, HF, формальдегід

Код 0303

2 рази на добу

4 рази на добу

пил, СО

SO2, NO2, NO, HF, формальдегід

Код 0704

2 рази на добу

4 рази на добу

пил, СО

SO2, NO2, HF, формальдегід

Код 0808

2 рази на добу

4 рази на добу

пил, СО

SO2, NO2, HF, формальдегід

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилася шляхом порівняння визначених концентрацій із відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) речовин у повітрі населених пунктів. ГДК розділяються на максимально разові (з ними порівнюються разові визначені концентрації шкідливих речовин) та середньодобові (з ними порівнюються розраховані середньомісячні концентрації). Визначення середньодобових концентрацій лабораторія СЗА ЛЦГМ не проводить у зв’язку із тим, що для визначення таких концентрацій є відповідні вимоги до відбору проб повітря, забезпечити які з певних економічних причин Держгідрометслужба України не має змоги.

У вересні 2018 р. перевищення максимально-разових ГДК спостерігалося тільки по оксиду вуглецю (1% від кількості спостережень) та по формальдегіду (0,3% від кількості спостережень). Середньомісячні концентрації при порівнянні із середньодобовими ГДК дають дещо іншу картину. Тут межу ГДК переступають речовини: пил, діоксид азоту та формальдегід, хоч перевищення максимально разових ГДК по цих речовинах зафіксовано лише по формальдегіду.

При порівнянні з попереднім місяцем особливих змін рівня забруднення не зафіксовано. Однак, згідно з методичних документів, порівнювати різні місяці є не зовсім правильним, тому що на забруднення атмосферного повітря великий вплив мають кліматичні умови (особливо висока температура, висока вологість, відсутність вітру), а кліматичний режим окремих місяців є досить різним.

Детальніший опис забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами подано у таблиці 1.1. (вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі м. Львова). Дані рН опадів приведені в таблиці 1.2.

Стан забруднення поверхневих вод

Щомісячну інформацію про стан забруднення поверхневих вод надає Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну.

У вересні 2018 р. лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Львівської гідрогеолого– меліоративної експедиції проводилося дослідження щодо хімічного та радіологічного забруднення поверхневих вод у визначених пунктах спостереження в межах басейну р.Дністер.

Басейн р. Дністер

Відбір проб здійснювався у 2 пунктах спостереження, на яких встановлено наступні перевищення граничнодопустимих концентрацій (рибогосподарські нормативи).

У створі « р. Дністер – с. Журавно», відстань від гирла 1159 км, зафіксовано перевищення граничнодопустимих норм азоту амонійного, азоту нітритного та заліза загального.

У створі «р. Стрий – м. Жидачів», відстань від гирла 6 км, зафіксовано перевищення граничнодопустимих норм азоту амонійного, азоту нітритного, азоту нітратного та заліза загального.

Отримані дані по радіологічних характеристиках (Цезій-137, Стронцій-90) у зазначених вище пунктах спостереження не перевищують гранично допустимі нормативи, що свідчить про стабільний радіаційний стан вод.

Слід відмітити, що дослідження проводяться по таких гідрохімічних показниках – азот амонійний, БСК5, БСК20, водневий показник рН, гідрокарбонати, жорсткість, завислі речовини, залізо загальне, запах, кальцій, кольоровість, лужність, магній, сухий залишок, натрій+калій, азот нітратів, азот нітритів, прозорість, розчинений кисень, сульфати, температура, фосфати, хлориди, ХСК та радіологічних показникахцезій – 137, стронцій – 90.

Результати гідрохімічних і радіологічних вимірювань якості поверхневих вод за вересень 2018 р. подано у таблиці 2.1.

Радіаційний фон

Дані по радіаційному фону м. Львова та Львівської області подано у таблиці 3.1.

Радіоактивне забруднення атмосферного повітря у вересні 2018 року проводилося по таких пунктах спостереження як АМСЦ Львів, АМСЦ Дрогобич, м. Стрий, м. Броди, м.Мостиська, м. Кам’янка-Бузька, м. Рава-Руська, м. Славськ, м. Турка, м. Яворів.

На всіх досліджуваних пунктах середньомісячне значення гамма-фону за вересень не перевищує рівень природного фону Львівської області.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь