Альтернативу первоцвітам знайдено!

Сьогодні, 1 березня, у перший день весни, спільними зусиллями Львівської облдержадміністрації, державної екологічної інспекції у Львівській області, студентів-волонтерів Національного лісотехнічного університету України, Львівського національного університету імені Івана Франка та найкращих мистецьких шкіл області проведено акцію «Не рви первоцвіти».

Під час акції мешканцям м.Львова у центральній частині міста роздано близько 1000 квітів, які виготовлено з паперу вихованцями мистецьких шкіл з усієї області, та листівок із закликом берегти первоцвіти.

Щороку з середини лютого до кінця травня відбувається торгівля рідкісними видами первоцвітів.

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких червонокнижних видів рослин, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик шафрановий, сон великий, цибуля ведмежа призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу.

Потрібно бути свідомим і не зривати дикоростучі рослини лише для прихоті насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті екосистеми і є їх невід’ємною частиною, адже неможливо відродити зниклі види, які „творились” десятки тисяч років. І не людиною, а природою.

Пам’ятаймо – лише живі квіти прикрашають Землю, а купуючи рослини, занесені до Червоної книги України, ми стаємо співучасниками злочину. Відповідальність несуть усі особи, які не тільки збирають і продають первоцвіти, а й ті, які їх купують.

Знаємо, що проведена акція матиме продовження згідно теорії 6-ти рукостискань і товариство свідомих природолюбів зростатиме!

Довідково:

Кодексом України про адміністративні правопорушення за порушення порядку як збуту так і придбання об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або порушення вимог щодо їх охорони тягне за собою адміністративну відповідальність, зокрема:

Стаття 88-1 Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1700-4250 грн. 
Стаття 90. Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України 
Погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн і на посадових осіб – 510-850 грн з конфіскацією незаконно добутого.
Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 1.06.1993 № 399 передбачена компенсація за шкоду заподіяну незаконним збиранням громадянами будь-якими підприємствами, установами чи організаціями видів рослин, занесених до Червоної книги України:
  • підсніжник білосніжний – 62 грн за рослину;
  • білоцвіт весняний – 62 грн за рослину;
  • шафран Гейфелів – 62 грн за рослину;
  • рябчик шаховий – 49 грн за рослину;
  • сон великий – 49 грн за рослину;
  • черемша – 62 грн за рослину.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь