12 травня – день мігруючих птахів

Всесвітній день мігруючих птахів цьогоріч проходитиме 12 травня під символічним гаслом «Об’єднання наших голосів для збереження птахів». Цей день спрямований на підвищення обізнаності про необхідність збереження мігруючих птахів та їх середовищ існування – на всіх рівнях у всіх частинах світу.

Відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів проходитиме під егідою офіційного об’єднання двох найбільших у світі просвітницьких кампаній Всесвітнього дня мігруючих птахів (WMBD) та Міжнародного дня мігруючих птахів (IMBD).

Починаючи з цього року Всесвітній день мігруючих птахів організовуватиметься двічі на рік, в другу суботу травня та жовтня і, крім того, протягом року, коли мігруючі види птахів присутні у даній місцевості.

Водночас зазначаємо, що у світі існує близько 10 тис. видів птахів, котрі є чудовим прикладом природного різноманіття. Птахи населяють різні типи екосистем на всіх континентах і уособлюють концепцію глобального біорізноманіття. Щороку велика кількість видів птахів здійснює міграції, снуючи своєрідну павутину міграційних шляхів, перетинаючи та урізноманітнюючи чимало середовищ існування.

На своєму шляху вони наштовхуються на різні перешкоди: лінії електропередач, телевізійні вежі, високі будівлі та інші штучно створені людиною споруди. Аби пом’якшити тенденцію зменшення чисельності мігруючих птахів або усунути її взагалі, потрібно, перш за все враховувати наявність міграційних шляхів.

Традиційно цей день відзначається проведенням екскурсій з метою спостереження за птахами, прес-конференцій, семінарів, круглих столів, фестивалів, інших освітніх та публічних подій.

Закликаємо всіх небайдужих приєднатися до відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів 12 травня цього року. Не важливо, яким чином буде зроблено внесок – шляхом організації турів по спостереженню за птахами, освітніх програм, лекцій, художніх виставок та інших громадських заходів – будь-який захід збагатить це глобальне свято!

Пам’ятаймо, тільки ми можемо допомогти «пернатим друзям». Доля мігруючих птахів в наших руках.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь