Юні туристи-паломники здійснили мандрівку до святинь Золочівського краю

7 серпня працівники відділу рекреації та туризму Національного природного парку «Північне Поділля» провели для школярів-відвідувачів недільних християнських шкіл церкви Св. Миколая села Смільне та церкви Введення Богородиці у храм села Лагодів Бродівського району Львівщини етно-паломницьку краєзнавчу мандрівку по туристичних маршрутах «Святогірський» та «Маркіянові місця», що пролягають по заповідних територіях установи.

Розпочалась мандрівка із ознайомлення з народним керамічним промислом, що в селі Гавареччина Золочівського району Львівської області. Тут, в майстерні митця-гончаря маленькі мандрівники мали унікальну нагоду взяти участь у майстер-класі з виготовлення славнозвісної чорнодимленої гаварецької кераміки. Спочатку дітвора уважно слухала розповідь місцевого гончаря Івана Луовського про історію гаварецької кераміки та принципи технології її виготовлення. Але, згодом, кожен охочий школяр став за гончарний круг і старався виготовити свій власний гончарний виріб. Дитячій радості не було меж.
Після відвідин гончарної майстерні, юні мандрівники оглянули в селі Гавареччина історичну криницю та побували в Музеї-криївці, що в околичному гаварецькому лісі. Тут, біля криївки воїнів УПА працівники відділу рекреації та туризму НПП «Північне Поділля» розповіли школярам про звитяжну боротьбу українців проти всіляких зайдів, що в роки Другої світової війни та у післявоєнний період пхалися на наші терена. Зокрема діти почули багато цікавого про референта Золочівської округи УПА Івана Керницького на псевдо Крилатий.
Далі маршрут продовжився на Святу Гору, де на самій вершині у мальовничому буковому лісостані ошатно розташувався монахський скит Покладання Ризи Пресвятої Богородиці. У монастирі юних мандрівників зустрів ігумен цієї монахської обителі отець Онуфрій. Він, спільно із настоятелем вищезазначених недільних шкіл отцем Ігорем, провели невеличке Богослужіння для дітвори у головній монастирській церкві. Відрадно було те, що саме цього дня в ігумена монастиря отця Онуфрія був день народження. Юні мандрівники-паломники привітали священика з уродинами смачним тортом та цінним подарунком. Після Богослужінь отець Онуфрій гостинно частував юних мандрівників соковитим кавуном та солодким печивом.
Кінцевою зупинкою мандрівки була славнозвісна Підлисецька гора Біла, на якій встановлено величний металевий пам’ятний хрест на честь будителя національної свідомості українців Галичини отця Маркіяна Шашкевича. На цій несказанно мальовничій горі, що належить до заповідних територій НПП «Північне Поділля» інтерпретатори природи відділу рекреації та туризму природоохоронної установи провели для школярів-мандрівників цікаві природничі розваги ¬– діти брали участь в краєзнавчій вікторині, відгадували загадки на природничі теми, навчалися орієнтуванню на місцевості за допомогою компаса тощо. Також працівники відділу рекреації та туризму НПП «Північне Поділля» розповіли багато цікавого юним мандрівникам про географічні особливості цього краю. Адже саме тут найкраще споглядати з північного краю Подільської височини на рівнинну територію Малого Полісся, яке в цій місцевості стикується із Поділлям.
Злегка втомлені, проте сповнені приємних вражень від живого спілкування із природою, під вечір юні мандрівники повернулися додому.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь