На Львівщині створено масштабний заповідний об’єкт – національний природний парк “Бойківщина”

Весна іде, красу несе! І мегапозитивні новини! Ще один вагомий внесок у природно-заповідний фонд Львівщини. Наймасштабніший проект за останнє десятиліття! Національний природний парк “Бойківщина” успішно отримав офіційний статус!

У четвер, 11 квітня, Президент України Петро Порошенко підписав Указ про створення Національного природного парку “Бойківщина”.

Новий парк знаходиться в Турківському районі на території 12240 гектара земель державної та комунальної власності.До НПП «Бойківщина» увійшлиземлі ДП «Боринське лісове господарство», ДП «Турківське лісове господарство» ЛОУЛМГ та Турківського ЛГП ДЛГП «Галсільліс».

Парк створенийз метою збереження у природному стані типових та унікальних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів, організації різних форм туризму, перш за все, екотуризму, а також організації еколого-освітньої роботи.

Територія НПП “Бойківщина” вирізняється високим рівнем біотичного різноманіття та відіграє визначальну екостабілізаційну роль у межах головного Європейського вододілу в басейнах р.Стрий та р.Дністер. Окрім цього, на території Турківщини зосереджена низка пам’яток історії та архітектури етнографічного регіону Бойківщина, які можуть стати базовими осередками розвитку туристичного та рекреаційного використання.

Парк сприятиме збереженню традицій найціннішого скарбу цієї території – етнічної спільноти бойків, які зберегли свою культурно-побутову ідентичність. Самобутні традиції цього етносу формувались упродовж сторіччя.Бойки відрізняються своєрідним діалектом, оригінальним одягом (геометричні узори та рослинний орнамент на сорочках), способом життя, народними традиціями й звичаями.

Загалом, наявність пам”яток історії та культури, значний природний та рекреаційний потенціали території додає їй значущості й перспективності для розвитку рекреації та туризму, що має важливе значення для стабілізації соціально-економічної ситуації в регіоні й вагомою передумовою щодо створення національного природного парку „Бойківщина” у межах Турківського району Львівської області.

Створення НПП «Бойківщина» розпочато ще у 2013 році. Проект розроблявся Інститутом екології Карпат НАН України, зокрема, к.б.н., с.н.с. Оксаною Марискевич та к.б.н., с.н.с. Іриною Шпаківською.

У процесі створення парку неоціненною є роль Олега Синютки, Олександра Ганущина, Oksana Maryskevych Iryna Shpakivska Аня Башта Інеси Шемелинець, Мирослав Хомяк Ivanka Storozhuk Ната Ковтуненко Олексій Балицький Руслан Гречаник Віталій Земан Анатолій Дейнека Володимир Мельник Михайло Ільницький Василь Барабаш Богдан Петриненко Андрій Сенюк Nastia Drapaliuk Дарья Чмишенко.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь