Rove-Love

З листопада 2018 року департаментом екології та природних ресурсів реалізовується проект «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», в рамках Програми ТСК Польща-Білорусь-Україна ЄІС 2014-2020.

Проект реалізовується в межах регіону Розточчя 6 партнерами, 3 польськими та 3 українськими: Гміна Замосць, Люблінське воєводство, Розточанський парк народовий, Яворівський національний природний парк, департамент екології та природних ресурсів та АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна».

Загальною метою проекту є промоція та збереження природної спадщини шляхом вдосконалення туристичної інфраструктури, створення туристичних продуктів, що сприятиме зміцненню партнерських відносин та покращенню іміджу та туристичної привабливості польського та українського Розточчя.

За 2019 рік було закуплено промопродукцію, організовано та проведено конференцію на тему «Роль і значення персоналу в промоції та пропагуванні природних цінностей і природної спадщини регіону Розточчя», проведено тренінг для інструкторів з велосипедного туризму. Проведено кілька акцій з промоції Проекту.

В листопаді 2019 року координатором та асистентом координатора проекту підготовано річний фінансовий та описовий звіти, які пройшли перевірку аудитором на прийнятність витрат. Звіт скеровано головному партнеру для звітування перед Спільним Технічним Секретаріатом Програми.

Українськими партнерами проекту також було проведено ряд запланованих заходів, серед яких найпомітніші – це будівництво екологого-просвітницького центру на території рекреаційної зони «Верещиця» та розвиток велосипедної інфраструктури Розточчя, Будівництво пунктів обслуговування велосипедистів.

 

Наступного року на Львівщині з’явиться новий освітній екоцентр

Еколого-просвітницький візит-центр будують у рекреаційній зоні “Верещиця”. У його приміщенні планують розмістити також хостел та конференц-залу. Екоцентр стане логічним та зручним завершенням міжнародного веломаршруту, який по українському боці кордону пролягає у межах Яворівського національного природного парку у регіоні Розточчя.

Будівництво центру, запроектованого з урахуванням найсучасніших енергоефективних технологій, та розбудова велоінфраструктури, довжиною 160 км – з українського боку та 187 км – у Польщі, відбуваються в межах міжнародного проєкту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони”. Фінансується він Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у межах Європейського інструменту сусідства.

“Минулого літа до нас велосипедами приїхали близько двохсот польських активістів і держслужбовців. Тут, у Верещиці, була кінцева точка їхнього велотуру. До кінця наступного року в межах проєкту ми збудуємо 14 велостанцій для ремонту та обслуговування велосипедів на маршруті до кордону, 8 з них уже є. На конкурс мікропроєктів подали створення ще одного повноцінного веломаршруту. Відповідно, і в селах підприємці за свій кошт готові встановлювати такі самі велозупинки, щоб привабити туристів”, – розповідає  Михайло Біляк, директор Яворівського національного природного парку.

Партнерами проєкту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони” є гміна Замость, Люблінське воєводство, Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна”, Яворівський національний природний парк та Розточанський національний парк. Загальний бюджет 2 011 060,97 євро, в тому числі грант ЄС 1 809 954,87 євро. Грант ЄС для українських партнерів: 517 400,26 євро (понад 16,5 млн грн). Наразі, за словами директора парку, на будівництво витратили 36% передбачених грошей. Наступного тижня у будинку планують встановлювати вікна.

“Нам дуже важливі такі міжнародні проєкти. І не тільки тому, що вони дозволяють залучити гроші з європейських фондів для розвитку інфраструктури в Україні. Розбудовуючи туристичну велоінфраструктуру, ми намагаємося провокувати до розвитку та ініціативності громади довкола. Як у цьому проєкті в ОДА співпрацюють різні департаменти, так само мають співпрацювати на місці громади, місцеві підприємці, органи місцевого самоврядування, громадські організації. Ми всі маємо розуміти, що розвиток екотуризму та велотуризму, національних парків та заказників є економічно вигідним для цього регіону”, – зазначає заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод, котрий з робочим візитом відвідав Верещицю 29 листопада.

Участь у виїзній нараді взяли також директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник, начальник державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин, а також районні управлінці.

Відбулось засідання комісії з питань екології та природних ресурсів громадської ради при ЛОДА 

       7 листопада 2019 року відбулося засідання комісії з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації.

На засіданні обговорювали проблемні питання, які виникають у діяльності Управління водних ресурсів та шляхи їх вирішення; використання коштів екологічного фонду, зокрема, Перелік природоохоронних заходів, фінансування яких буде здійснюватись з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2020 році; створення ландшафтного заказника місцевого значення «Білогорща» та хід реалізації міжнародного проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» в рамках Міжнародної програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Проєкт “Ровелове Розточчя – разом попри кордони” представлено на міжнародні науково-практичній конференції “Актуаьні проблеми охорони навколишнього природного середовища українсько-польських прикордонних територій”

24 жовтня 2019 року в рамках міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми охорони навколишнього природного середовища українсько-польських прикордонних територій», яка проходить у Львові, директором Яворівського національного природного парку Михайлом Біляком представлено проєкт «Ровелове Розточчя – разом попри кордони», як промоція та збереження природної спадщини транскордонного регіону Розточчя.

Конференція присвячена обговоренню актуальних проблем охорони та збереження природних ресурсів прикордонних територій України та Польщі, запобіганню та ліквідації негативного впливу господарської діяльності на навколишнє природне середовище, зокрема, стану транскордонних вод (Західний Буг-Сян-Вісла-Балтійське море).

Метою конференції є встановлення і розвиток наукових контактів у форматі можливих проєктів між інституціями Польської академії наук, Національної академії наук України, закладами вищої освіти України і Польщі, органами влади, сприяння інтеграції науки, освіти та економіки країн у міжнародний науково-освітній та суспільний простір.

Вручення призів переможцям конкурсу «Ровером по Розточчю» розпочато

Переможців конкурсу «Ровером по Розточчю», який відбувся з метою промоції Проєкту «РовеЛове Розточчя, разом попри кордони», що фінансується Європейським Союзом через Програму транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020, регіону Розточчя та велотуризму зокрема, визначено.

Переможцями конкурсу стали Юрій Семашко (м.Львів), Ігор Хомин (смт.Івано-Франкове, Яворівський р-н), Каміла Коротікова (м.Рава-Руська, Жовківський р-н), Наталя Ванько (м.Новояворівськ, Яворівський р-н), Тарас Козак (с.Зіболки, Жовківський р-н) та Тетяна Тихоновська (м.Запоріжжя).

Водночас зазначаємо, що 19-20 жовтня відбувся тренінг для інструкторів з велосипедного туризму в рамках реалізації проєкту «РовеЛове Розточчя, разом попри кордони», всі учасники якого отримали пам’ятні призи з логотипом Проєкту та Програми, зокрема, Тарасові Козаку, Юрієві Семашкові та Наталії Ванько вручили призи, як переможцям конкурсу «Ровером по Розточчю».

Нагадуємо, що проєкт «РовеЛове Розточчя, разом попри кордони» спрямований на популяризацію та збереження природної спадщини завдяки діяльності, спрямованої на розвиток туристичної інфраструктури, створення туристичних продуктів, що сприяє зміцненню партнерських зв’язків, поліпшенню іміджу та привабливості польського і українського Розточчя.

Організатори конкурсу «Ровером по Розточчю» вдячні тим, хто долучився до участі та бажають всім нових звершень та перемог у наступних конкурсах, про які повідомлять згодом.

В рамках реалізації проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» відбувся велотренінг

        Захід проведено Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації спільно з Асоціацією Гірських Провідників “Ровінь” 
https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t10/1/16/1f6b4_200d_2642.png”);”> ‍♂️https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t1e/1/16/1f33f.png”);”> Участь у велотренігу взяли представники установ природно-заповідного фонду області, громадських та туристичних організацій, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації та навчальних закладів.
https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png”);”>✅https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/tde/1/16/1f6b2.png”);”> Як зазначали раніше, тренінг тривав два дні і складався з теоретичної та практичної частин.
https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t10/1/16/1f6b4_200d_2642.png”);”> ‍♂️https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/td9/1/16/1f575_200d_2640.png”);”> ️‍♀️У перший день учасники велотренінгу слухали лекції про велосипедний туризм, правові аспекти пов’язані з організацією велосипедних заходів, безпеку у велосипедному туризмі; краєзнавство і ознакування велосипедних туристичних маршрутів Львівщини та Розточчя зокрема; організацію та проведення велосипедних екскурсій; про спорядження для велоекскурсій та використання карт і путівників для велосипедистів.
https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/tc8/1/16/1f5fa.png”);”> https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t10/1/16/1f6b4_200d_2642.png”);”> ‍♂️Другий день заходу передбачав практичні заняття Яворівським та Жовківським районами Львівської області, зокрема, маршрут пролягав в межах центрального велосипедного маршруту Розточчя відстанню близько 60 км через такі населені пункти як: Жовква, Глинськ, Крехів, Фійна, Дубровиця, Брюховичі та завершувався у Львові.
https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t8b/1/16/1f465.png”);”> https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/tde/1/16/1f6b2.png”);”> https://static.xx.fbcdn.nethttp://deplv.gov.ua/wp-content/uploads/images/emoji.php/v9/t83/1/16/1f60e.png”);”> По завершенні тренінгу кожен учасник отримав посвідчення Велогіда по Розточчю та сертифікат учасника тренінгу для інструкторів з велосипедного туризму по Розточчю в рамках впровадження проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони».

       Уже цих вихідних, 19-20 жовтня відбудеться Тренінг для велогідів по Розточчю в рамках реалізації проєкту “РовеЛове РОЗТОЧЧЯ – разом попри кордони”, який співфінансується Європейським Союзом в рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 та Департаментом екології та природних ресурсів.

 

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Запрошуємо до участі у тренінгу!

Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації в другій половині жовтня 2019 року  (про дату буде повідомлені додатково) проводитиме тренінг для інструкторів з велосипедного туризму в рамках проекту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», що фінансується Європейським Союзом через Програму транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Навчання скероване на осіб, які працюють в сфері охорони природи, в туризмі, органах влади, громадських організаціях, вчителів та вихователів (особи, яким виповнилось 18 років).

Тренінг включатиме наступні елементи:

  1. a) Перший день з 09:00 до 18:00

– велосипедний туризм – форма туризму;

– правові аспекти пов’язані з організацією велосипедних заходів;

– безпека у велосипедному туризмі;

– краєзнавство і ознаковані велосипедні туристичні маршрути у Львівській області, зокрема на Розточчі;

– організація та проведення велосипедних екскурсій;

– спорядження для велоекскурсій;

– використання карт та путівників для велосипедистів;

– анімація вільного часу;

б) Другий день. 10.00-16.00 практичні заняття.

Маршрут поїздки повинен бути складений курсантами в перший день. Кожен з учасників отримає завдання скласти маршрут на підставі отриманих знань, що слугуватиме свого роду перевіркою засвоєння матеріалу.

Кожен учасник тренінгу забезпечує себе власним велосипедом, шоломом та іншим захисним спорядженням.

Учасник повинен бути вправним велосипедистом та володіти базовими знаннями про роботу гіда.

Інформація про програму та дату проведення тренінгу буде надіслана разом з підтвердженням про участь (кількість учасників обмежена).

Контактна особа – начальник управління охорони природних ресурсів та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Оксана Війтик,  тел. 067 3520122.

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

    Департмамент екології та природних ресурсів інформує, що детальніше про велосипедну стежку між Польщею та Україною “ROVELOVE”, яка проходить Розточчям; новий культурно-просвітницький центр в Верещиці, що буде доєднаний в маршрут; та велотуризм, який стає все зручнішим, доступним та популярним можна ознайомитися за посиланням: https://www.zelemin-art.com/vereshchycya/pj

В рамках впровадження проекту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони” (PLBU. 01.02.00-06-0211/17-00 – номер грантового контракту), що фінансується Європейським Союзом через Орган управління ТКС Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

30 серпня розпочала роботу конференція «Роль і значення персоналу в промоції та пропагуванні природних цінностей і природної спадщини регіону Розточчя», яка організована департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

Участь беруть представники сфери охорони природи і туризму, державного управління та неурядових організацій.

Конференція є заходом проекту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», що реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Учасниками заходу є представники партнерів проєкту – Гміни Замость (головного бенефеціара), Любельського воєводства, Розточанського парку народового, Яворівського національного природного парку, Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіон «Карпати Україна.

Метою конференції є огляд сучасного стану та перспектив у питанні промоції природних цінностей та природної спадщини Розточчя,   обговорення нових ідей та підходів щодо використання природного потенціалу регіону Розточчя.

 

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Реєстрація на конференцію

30 серпня 2019 року департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації організовує конференцію на тему: «Роль і значення персоналу в промоції та пропагуванні природних цінностей і природної спадщини регіону Розточчя».

Конференція є заходом проекту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», що реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Цільова аудиторія: представники сфери охорони природи і туризму, державного управління та неурядові організації.

Бажаючі взяти у заході можуть зареєструватись за посиланням https://forms.gle/JBLMhEYHvgywqPH1A до 28 серпня 2019 року. Участь у конференції безкоштовна.

Просимо звернути увагу, що з організаційних причин кількість місць обмежена. Підтвердження реєстрації буде надіслано разом з програмою конференції.

Конференція проходитиме у готелі “Ramada”  вул. Яворівська, 2a, м. Львів, с. Зимна Вода.

29 серпня 2019 року у м. Львові відбулась робоча зустріч партнерів проекту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», що фінансується Європейським Союзом через Орган управління ТКС Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. ).

Партнерами в Проекті виступають: Гміна Замосць, Люблінське воєводство та Розточанський парк народовий (Республіка Польща), Департамент екології та природних ресурсів ЛОДА, Яворівський НПП, АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» (Україна).

Партнери проговорили питання змін до бюджету проекту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» для ефективного використання коштів, стан реалізації заходів, передбачених проектом, вибір партнерами аудиторів та терміни подачі до Спільного Технічного Секретаріату першого фінансового звіту.

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

 

Проект «Ровелове – разом попри кордони» презентували 

екогромадськості Львівщини

9 липня відбулося засідання комісії з питань екології та природних ресурсів Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації, під час якої директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник презентував проект «Ровелове – разом попри кордони».

Проект фінансується Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у рамках Європейського інструменту сусідства.

Партнерами проекту є Любельське воєводство, Гміна Замость, Росточанський парк народовий, Яворівський національний природний парк, Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіон «Карпати Україна».

Реалізація такого проекту сприяє налагодженню співпраці між Україною та Республікою Польща у галузі збереження природньої та культурної спадщини.

В рамках проекту реалізовуються та заплановані до реалізації заходи, спрямовані на:

створення нових велосипедних маршрутів на Розточчі (на території України та Польщі);

маркування веломаршрутів та облаштування пунктів обслуговування велотуристів;

– підвищення професійного рівня працівників природоохоронних установ;

– промоцію екотуризму тощо.

Ключовим заходом проекту з української сторони є будівництво еколого-просвітницького візит-центру та його облаштування в Яворівському національному природному парку.

Будівля спроектована за найсучаснішими німецькими технологіями енергозбереження, з використанням сонячних акумуляторів, твердопаливного котла та інших технологій.

Важливим фактором є те, проект реалізовується на території української частини біосферного резервату “Розточчя”, який рішенням МАБ ЮНЕСКО включено до всесвітньої мережі біосферних резерватів.

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Учасники міжнародного велопробігу «На крилах природи» відкривають українську частину Розточчя.

23-24 червня в рамках проекту “Велопробіг по Розточчю “На крилах природи” понад 150 велосипедистів із Республіки Польща відвідали природний заповідник «Розточчя» і Яворівський національний парк. Серед учасників представники Міністерства охорони природи, Міністерства охорони води, шести національних природних парків, а також Клубу роверистів. 

Велопробіг проходив “Центральним велосипедним маршрутом від Красніка до Львова” в рамках проекту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони”, що реалізується Програмою транскоркордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна”, яка фінансується за рахунок коштів Європейського Союзу та співфінансується партнерами проекту.

Велосипедний пробіг по Розточчю “На крилах природи” – це чотириденний захід, під час якого учасники щодня проїжджатимуть на велосипеді від 90 до 110 км. Шлях пролягає існуючими та новоствореними велосипедними маршрутами , зокрема через “Центральний велосипедний маршрут” Розточчя”, “Велосипедний маршрут Юзефува в Розточчі” та “Велосипедний маршрут до Флоріанки”.

Топографія маршруту дуже різноманітна – від довгих відстаней, плоских ділянок до досить крутих спусків, що вимагає аби кожен учасник добре володів технікою водіння і вмінням швидко реагувати.

Учасники велопробігу відчули «справжню атмосферу Розточчя». Під час пробігу мали можливість ознайомитись з природними та культурними об’єктами Розточчя, з місцевими туристичними продуктами.

Організатором велопробігу по Розточчю виступив Розточанський парк народовий (Республіка Польща).

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Департамент екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації шукає проектного менеджера на неповний робочий день по цивільно-правовій угоді на час реалізації проекту «Рове Лове Розточчя – разом попри кордони», що фінансується Європейським Союзом через Орган управління СОП «Україна-Польща-Білорусь» ЄІС 2014-2020.

Посада: асистент координатора проекту.

Завдання асистента координатора:

– складає та впроваджує стратегію комунікації в рамках Проекту;

– координує комунікацію за Проектом в тісній співпраці з координатором Проекту;

– асистує (допомагає) координатору проекту в процесі реалізації Проекту та підготовці коротких описових звітів й проміжних/заключних звітів про хід виконання Проекту;

– бере участь у робочих зустрічах та інших заходах пов’язаних з Проектом;

– виконує інші умови, зазначені в Грантовому контракті  PLBU.01.02.00-06-0211/17-00 та Угоді про партнерство до нього.

Кваліфікаційні вимоги до кандидатів: вища освіта бакалавра, молодшого бакалавра; бажаний досвід роботи в реалізації міжнародних проектів; вільне володіння державною мовою, бажане знання польської або англійської мови.

Для участі у конкурсі слід подати резюме із зазначенням бажаної винагороди (оклад в євро за місяць) на електронну адресу: envir@loda.gov.ua або наручно за адресою: м.Львів, вул. Стрийська, 98,        каб. 311 до 15 червня 2019 року.

 

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

На Львівщині розпочато реалізацію проекту «B(L)ike Roztocze together in spite of borders» РовеЛове Розточчя – разом попри кордони»)

У рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 розпочато реалізацію проекту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони”. Реалізація проекту триватиме 24 місяці.  

Проект спільно реалізовуватимуть 6 партнерів з Львівщини та Люблінського воєводства: гміна Zamosc, Асоціація Єврорегіон “Карпати – Україна”, Маршалківське управління Люблінського воєводства, Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, Яворівський національний природний парк та Розточанський парк народовий.

Загальною метою проекту є популяризація та збереження природної спадщини завдяки діяльності, спрямованої на розвиток туристичної інфраструктури, створення туристичних продуктів, що сприяє зміцненню партнерських зв’язків, поліпшенню іміджу та привабливості польського і українського Розточчя.

Очікувані зміни в поточній ситуації, внаслідок реалізації проекту, полягають у поліпшенні технічного стану туристичної інфраструктури, зменшенні деградації навколишнього середовища, просторовому впорядкуванню територій, що прилягають до велосипедних доріжок (включаючи супутню інфраструктуру) та збільшенні туристичної привабливості територій, охоплених проектом.

У рамках проекту передбачено створення нових велосипедних маршрутів на Розточчі на території України та Польщі, маркування веломаршрутів, облаштування пунктів обслуговування туристів, проведення тренінгів для працівників природоохоронних установ та промоція екотуризму, в тому числі видання матеріалів про природні та культурні цінності Розточчя.

Важливим фактором є те, що веломаршрути пролягатимуть через територію біосферного резервату “Розточчя”, який рішенням МАБ ЮНЕСКО включено до всесвітньої мережі біосферних резерватів.

У рамках проекту планується будівництво центру геотуризму в Ліпську та еколого-просвітницького центру в Яворівському НПП, які будуть місцями промоції регіону Розточчя, формування позитивного ставлення до природи, а також центрами зустрічей представників з польської та української прикордонних територій, налагодження співробітництва у прикордонній зоні, організації екологічних фестивалів, турів, спортивних змагань, пленерів тощо.

Загальний бюджет проекту для усіх партнерів складає 2,011 млн євро.

Реалізація такого проекту сприятиме налагодженню тісної і плідної співпраці між Україною та Республікою Польща у галузі велотуризму, популяризації здорового способу життя та збереження культурної та природньої спадщини.

 

З метою підвищення транскордонного співробітництва, департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА проводить консультації з громадськістю щодо реалізації проектів в  рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

РОБОЧА ЗУСТРІЧ ЩОДО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЕКТНИХ ІДЕЙ В РАМКАХ ПРОГРАМИ СЕКТОРАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 4 грудня, в Департаменті екології та природних ресурсів ЛОДА відбулась робоча зустріч щодо підготовки та подачі проектних ідей, спрямованих на збереження довкілля у рамках Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України з громадським та професійним середовищем області.

Під час засідання т.в.о. начальника управління охорони природних ресурсів та моніторингу Ольга Колодій ознайомила присутніх про можливість підготовки проектів та залучення коштів ЄС у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України на реалізацію проектів, спрямованих на розвиток потенціалу природоохоронних територій та поліпшення екологічної інфраструктури сільських територій (водопостачання, каналізація та переробка твердих побутових відходів тощо).

Під час зустріч також презентовано проект «Ровелове – разом попри кордони», який фінансується програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у рамках Європейського інструменту сусідства.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадмінстрації підтримує ініціативи створення проектів, реалізація яких сприятиме збереженню природної та культурної спадщини області.

 

Департамент екології залучив в область майже 9 млн євро іноземних інвестицій

За словами директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслана Гречаника, на Львівщині триває активна робота із залучення в галузь коштів міжнародної технічної допомоги.

Відтак, за сприяння департаменту в екологію області залучили понад 8,7 млн євро коштів іноземних інститутцій. Зокрема, у 2018 році за кілька кілометрів від Львова, на Яворівщині, відкрили унікальний притулок для бурих ведмедів «Домажир», вартістю 1,5 млн євро. Також сюди відносяться кошти «Зелених інвестицій» або «Кіотські кошти» в сумі 29,9 млн. грн.

Окрім того, реалізують 4 проекти Програми Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, на загальну суму 6,2 млн євро, в одному з них «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» Департамент є партнером та реалізовує ряд навчально-промоційних заходів.

 

«Департаментом спільно з 5-ма партнерами реалізовується Проект «RoweLove Розточчя – разом попри кордони» за кошти Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у межах Європейського інструменту сусідства.Загальна вартість проекту 2,01 млн. євро, у тому числі 574,9 тис. євро для України», – зазначив Руслан Гречаник.

За ці кошти планують здійснити: будівництво та обладнання еколого просвітницького візит-центру на території Яворівського НПП, ознакування 110 км центрального веломаршруту Розточчя та будівництво 14 пунктів обслуговування велосипедистів, підготовка кадрів для надання якісних туристичних послуг в умовах бережного ставлення до природи регіону Розточчя – цикл велотурів, екопікнік, воркоши, виставки, розробка та видання туристичних друкованих та цифрових матеріалів, що описують природні та культурні цінності Розточчя.

«RoweLove Розточчя – разом попри кордони» сприятиме популяризації регіону Розточчя, Яворівського НПП та біосферного резервату «Розточчя» в цілому, збільшенню туристичного потоку та розширення туристичних можливостей, популяризації велотуризму, розвитку сільської інфраструктури, популяризації екомислення, впровадження освітніх проектів та позитивне ставлення до природи серед людей різного віку.

 

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

 

 

 

 

 

Унікальний куточок Львівщини – Розточчя

Край Розточчя – мальовничий та водночас унікальний куточок Львівщини, який вирізняється серед височин Західної України широким спектром природних і культурних атракцій.

Розточчя простягається від Львова в північно-західному напрямку на 60 км до західного кордону і територією Польщі ще 120 км. Це своєрідний зелений міст між двома державами, що з’єднує Західну Україну і Східну Польщу.

Природничу специфіку української частини височини складають: розміщення на Головному Європейському вододілі, контрастність і різноманітність структурно-денудаційного рельєфу, значна потужність неогенових піщано-вапнякових відкладів та специфічне поєднання лісової, лучно-болотної, водної і лучно-степової рослинності, а також наявність рідкісних представників флори і фауни характерних для Полісся, Поділля і Карпат.

Унікальність природи регіону зумовила високий ступінь його заповідності (26%) та широкий спектр заповідних категорій: пам’ятки природи, заповідні урочища, заказники, регіональні ландшафтні парки, національний природний парк та природний заповідник.

Розточанський край переважно вкритий лісами та порізаний ярами й долинами струмків і рік. Тут є чудові панорамні ландшафти, якими можна милуватися безкінечно.

Одночасно Українське Розточчя добре репрезентує риси етнічного пограниччя між поляками і українцями. Баготонаціональна історико-культурна спадщина регіону представлена унікальними архітектурно-урбаністичними комплексними, сакральними об’єктами, замками і палацами, кладовищами та окремими пам’ятками визначних історичних подій. У межах регіону статус культурної спадщини ЮНЕСКО має архітектурний комплекс центральної частини міста Львова, під охороною держави перебувають комплекс історико-архітектурного заповідника у місті Жовкві та близько 2,3 тисячі історико-культурних об’єктів в регіоні.

Багатство природничої та історико-культурної спадщини Українського Розточчя є вагомою підставою для впровадження заходів з її збереження, охорони та використання в освітній та туристичній діяльності.

 

Image result for B(L)ike Roztocze together in spite of borders

Рекреаційний потенціал в контексті перспектив розвитку  Розточанського краю

Природні й історико-культурні пам’ятки Українського Розточчя є важливими туристичними атракціями. Регіон відомий у турустичній сфері широким спектром пропозицій оздоровчого, пізнавально-природничого, культурологічного, кваліфікованого та релігійного змісту. З’явились позитивні тенденції щодо розвитку у регіоні екотуризму та сільського туризму.

Безперечною цінністю Розточчя є туристичні маршрути для пішого мандрування і проїзду велосипедами та для прогулянок верхи на конях. У будь-яку пору тут є можливість для відпочинку та отримання позитивних вражень. Важко злічити сотні кілометрів тутешніх туристичних шляхів!

Найбільш популярними місцями краєзнавчих маршрутів є місто Жовква, Крехівський монастир, Страдчанська гора з печерою, Потелич, а також природно-заповідні території Українського Розточчя. Розроблені й ознаковані велосипедні маршрути від Брюхович до Крехівського монастиря та Жовкви. Центрами паломницького туризму є Крехівський монастир (відпусти у травні) та Страдчанський комплекс (відпуст у серпні), які збирають десятки тисяч віруючих. Значну активність у створенні та інформаційно-освітньому забезпеченні екоосвітніх маршрутів демонструє Яворівський НПП. Низка його екоосвітніх маршрутів базується на використанні об’єктів неживої (скелі, озера) та живої (рідкісні рослини, унікальні природні комплекси) природи. У пункти огляду входять також меморіальні місця (поховання часів ІІ-ї світової війни та знищені села під час створення полігону).

В останні роки спільно з польською стороною в рамках міжнародних проектів розроблено пропозиції щодо мережі транскордонних маршрутів (піших і велосипедних). Вони охоплюють ряд пунктів на польському  та Українському Розточчі. Ці маршрути зорієнтовані на ознайомлення і відвідування найбільш атракційних природничих та історико-культурних об’єктів.

Довідково:

У рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 розпочато реалізацію проекту “РовеЛове Розточчя – разом попри кордони”. Реалізація проекту триватиме 24 місяці.

Проект спільно реалізовуватимуть 6 партнерів з Львівщини та Люблінського воєводства: гміна Zamosc, Асоціація Єврорегіон “Карпати – Україна”, Маршалківське управління Люблінського воєводства, Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, Яворівський національний природний парк та Розточанський природний парк.

Загальною метою проекту є популяризація та збереження природної спадщини завдяки діяльності, спрямованої на розвиток туристичної інфраструктури, створення туристичних продуктів, що сприяє зміцненню партнерських зв’язків, поліпшенню іміджу та привабливості польського і українського Розточчя.

Очікувані зміни в поточній ситуації, внаслідок реалізації проекту, полягають у поліпшенні технічного стану туристичної інфраструктури, зменшенні деградації навколишнього середовища, просторовому впорядкуванню територій, що прилягають до велосипедних доріжок (включаючи супутню інфраструктуру) та збільшенні туристичної привабливості територій, охоплених проектом.

У рамках проекту передбачено створення нових велосипедних маршрутів на Розточчі на території України та Польщі, маркування веломаршрутів, облаштування пунктів обслуговування туристів, проведення тренінгів для працівників природоохоронних установ та промоція екотуризму, в тому числі видання матеріалів про природні та культурні цінності Розточчя.

Важливим фактором є те, що веломаршрути пролягатимуть через територію біосферного резервату “Розточчя”, який рішенням МАБ ЮНЕСКО включено до всесвітньої мережі біосферних резерватів.

У рамках проекту планується будівництво центру геотуризму в Ліпську та еколого-просвітницького центру в Яворівському НПП, які будуть місцями промоції регіону Розточчя, формування позитивного ставлення до природи, а також центрами зустрічей представників з польської та української прикордонних територій, налагодження співробітництва у прикордонній зоні, організації екологічних фестивалів, турів, спортивних змагань, пленерів тощо.

Загальний бюджет проекту для усіх партнерів складає 2,011 млн євро.

Реалізація такого проекту сприятиме налагодженню тісної і плідної співпраці між Україною та Республікою Польща у галузі велотуризму, популяризації здорового способу життя та збереження культурної та природньої спадщини.

 

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь