Львівський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову мисливців про скасування статусу регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я»

У Львівському окружному адміністративному суді завершився розгляд справи за позовом Львівського міського товариства мисливців і рибалок «Лісівник» до Львівської обласної ради про скасування рішення Львівської обласної ради «Про організацію регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я» від 01.04.2014 №104», яка тривала близько року.

Департамент екології та природних ресурсів з власної ініціативи починаючи з квітня 2018 року залучений третьою стороною на стороні відповідача.

21 серпня суд прийняв рішення відмовити Львівському міському товаристві мисливців і рибалок «Лісівник» у задоволенні позову повністю.

Нагадаємо, що у зв’язку зі змінами до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» від 21.02.2010 року та від 23.05.2017 діє заборона мисливства та полювання на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду.

Разом з тим, відповідно Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливське господарство є сферою суспільного виробництва, одним з основних завдань якого є охорона диких тварин та відтворення мисливських тварин, а користувачі мисливських угідь зобов’язані здійснювати комплекс заходів, спрямованих на охорону та відтворення мисливських тварин, збереження і поліпшення середовища їх перебування.

Договором про умови ведення мисливського господарства визначено, що Львівське міське товариство мисливців і рибалок «Лісівник» зобов’язується забезпечувати проведення комплексних заходів, спрямованих на охорону і відтворення мисливських тварин, збереження і поліпшення середовища їх перебування, щорічно вкладати кошти в ці заходи.

Таким чином, заборона мисливства в межах об’єктів природно-заповідного фонду не означає заборону комплексу заходів щодо охорони та відтворення та примноження об’єктів тваринного світу як мисливських так і рідкісних та занесених до Червоної книги України видів тварин та не обмежує в цьому користувачів мисливських угідь.

Довідково:

Одним із пріоритетних завдань охорони навколишнього природного середовища є збереження важливих у біогеографічному, ландшафтному та рекреаційному аспектах природних та малопорушених антропогенним впливом територій, які сприяють підтриманню біологічного й ландшафтного різноманіття. Розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів довгострокової державної політики.

Відповідно до положень Закону України “Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року” відсоток територій та об’єктів природно-заповідного фонду області повинен збільшитися більш ніж у 2 рази і становити 19,5 %.

Станом на 22.08.2018 на території області налічується 365 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 158,3 тис. га, що становить 7,2 %.

Створення регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я» було передбачено Регіональною програмою розвитку заповідної справи у Львівській області до 2020 року, затвердженою рішенням Львівської обласної ради від 02.12.2008 року № 765.

Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» основними завданнями, які покладені на регіональні ландшафтні парки є:

– збереження та відновлення цінних і типових природних та історико-культурних комплексів та об’єктів;

– створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони природних та історико-культурних комплексів і об’єктів;

– сприяння у проведенні екологічної, історико-культурної та освітньо-виховної роботи;

– підтримка загального екологічного балансу в регіоні.

Науковцями Львівського Національного університету ім. І. Франка та Інституту екології Карпат НАН України з залученням фахівців інших наукових і проектних установ та організацій розроблено проект створення регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір»я» з метою збереження цінних природних комплексів унікальної природної місцевості Стільського горбогір’я.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь