Остап Семерак: «Ми працюємо над належним обчисленням та використанням екологічного податку»

Існуюча система екологічного оподаткування в Україні потребує змін. Про це в ефері програми «Подія Вересня» сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він нагадав, що торік українські підприємства сплатили понад 4 млрд грн екологічного податку.

«Це є плата забруднювача державі, щоб держава системно подивилася, як поправити ту шкоду, яку вони завдали. З цих коштів – з тих 4 мільярдів – до Міністерства екології, яке відповідальне за формування державної політики у сфері захисту навколишнього природного середовища, дійшло 360 мільйонів гривень. Це менше 5% коштів. Інші гроші осіли частково в місцевих бюджетах, а частково в загальному фонді бюджету», – пояснив Остап Семерак.

Він зазначив, що екологічний податок у більшості випадків використовується неефективно та має бути переглянутий.

«Зараз ми працюємо над належним обчисленням екологічного податку і його використанням. Ми хочемо частково спрямовувати ці кошти на екологічну модернізацію виробництв, а також стимулювати підприємства до зменшення обсягів викидів та скидів забруднюючих речовинчерез бонуси в оподаткуванні», – резюмував Міністр.

За його словами, в Україні цей податок в рази нижчий, ніж в інших країнах та не компенсує повністю збитків, завданих природному середовищу й здоров’ю населення внаслідок потрапляння в атмосферу, воду, ґрунти та ліси шкідливих компонентів.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь