Екоосвіта для покоління «Z»

Шляхи та методи ековиховання сучасного підростаючого покоління розглядали на семінарі «Екоосвіта для покоління «Z»», який відбувся 27 грудня 2017 року в еколого-просвітницькому центрі Яворівського національного природного парку (Львівська область) за участю методиста відділу освіти Яворівської РДА Оксани Флис, творчої групи вчителів природничого профілю, громадськості та співробітників Яворівського НПП.

В ході семінару розглянули питання як залучити молодь до збереження біорізноманіття та вирішення екологічних проблем, адже учнівська та студентська молодь – це так звані «цифрові діти», вони діти – гаджетів, які не уявляють свого життя без інтернету, соцмереж, смартфонів. Дійшли висновку, що питання екології для сучасних дітей близькі, вони переглядають програми на природничу тематику, добре розуміють, що життя – це постійна взаємодія з природою і вся наша діяльності впливає на довкілля або позитивно або негативно, а особливо розуміють, що стан довкілля впливає на здоров’я. Поколінню «Z» будуть цікаві ігри та квести, які дають можливість вибирати чи шукати відповіді, адже вибір – їх головна цінність, а пошук – те, що вони вміють робити найкраще. Важливо відзначити, що для підростаючого покоління немаловажним є модернізовані екологічні класи та екостежки на яких проводиться велика кількість екозаходів з використанням кольорових роздруківок та інше. Це питання працівники Яворівського НПП частково вирішили в ході реалізації проекту «Еколого-просвітницький центр Яворівського національного природного парку – осередок екологічної освіти регіону Розточчя».
Окрім цього, учасники взяли участь у тренінгу «Самоаналіз ставлення до природи», а святковий передноворічно-різдвяний настрій створив майстер-клас «Різдвяний ангелик», який провела для гостей еколого-просвітницького центру Яворівського НПП народна майстриня Оксана Маруняк.
Тему особливостей покоління «Z», їх захоплення та страхи розкрила викладач екології ХПТУ ім. Й. П. Станька, керівник гуртка «Екологічне краєзнавсто» КЗ ЛОР «ЛОЦКЕТУМ» Світлана Плесак.
Провідний фахівець з екоосвіти Марія Лазурко представила учасникам семінару результати анкетування учнів, яке провели з метою вирішення питань: як діяти дальше в частині проведення екоосвітніх заходів, що цікаво сучасним дітям, а що недуже, яким чином поширювати інформацію про екозаходи?
Семінар проходив у рамках проекту «Еколого-просвітницький центр Яворівського національного природного парку – осередок екологічної освіти регіону Розточчя» реалізованого за підтримки департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь