Засідання Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля 3.02.09р.

Підсумки моніторингових досліджень стану природних ресурсів Львівщини за 2008 рік

У Львівській області з 2006 року працює обласна системи моніторингу природного довкілля, яка однією з перших на Україні забезпечує збір, аналіз і оприлюднення інформації про стан окремих природних ресурсів області і тенденції його змін.

За ініціативи Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області 03 лютого 2009 року під головуванням Голови Комісії, першого заступника голови облдержадміністрації п. В.П’ятака відбулося засідання  Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля у Львівській області. У роботі засідання взяли участь члени Міжвідомчої комісії, суб’єкти обласної системи моніторингу довкілля, представники владних структур, громадськість, запрошені представники ЗМІ.

Начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області Богдан Матолич розповів про результати проведених досліджень.  Зокрема:

Аналіз багаторічних змін вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі м. Львова свідчить про незначне зростання протягом 5 років вмісту пилу, двоокису вуглецю, формальдегіду і марганцю, незмінний вміст у повітрі розчинних сульфатів, оксиду вуглецю і оксиду азоту. Основними джерелами забруднення повітря міста є автотранспорт, підприємства теплоенергетики і промислові об’єкти.

Поряд із результатами моніторингових досліджень вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі м. Львові проведено порівняння викидів забруднюючих речовин у Львові від стаціонарних і пересувних джерел, які протягом 5 останніх років зросли на більше ніж 13 тисяч тонн (майже 34%). Через велику кількість опадів у 2008 році (187 дощових днів) забруднюючі речовини з повітря були вимиті у стічні води, що врятувало мешканців від бруду у легенях і додало турбот працівникам очисних споруд.

Викиди забруднюючих речовин від стаціонарних джерел (підприємств, котелень) у області протягом останніх років стабільно зростають. Основними забруднювачами повітря залишаються Добротвірська ТЕС та ВАТ «Миколаївцемент», а також втрати (при такій напруженій ситуації з постачанням газу!) при транспортуванні газу філією УМГ «Львівтрансгаз» і ГПУ «Львівгазвидобування».

Водночас результати спостережень свідчать про те, що підприємства не перевищують встановлених для них нормативів викидів забруднюючих речовин. Очевидно, слід застосовувати більш досконалі методи очистки газів, що викидаються, про що було наголошено на засіданні Комісії.

Викиди забруднюючих речовин основними підприємствами-забруднювачами, тис. тонн

2005 2006 2007 2008
ВАТ “Добротвірська ТЕС” 51,5 59,8 52,6 59,1
Філія УМГ “Львівтрансгаз” ДК “Укртрансгаз” 14,9 8,2 28,2 29,5
ГПУ “Львівгазвидобування” 10,0 4,4 6,5 5,4
ВАТ “Миколаївцемент” 3,9 4,1 3,9 3,4
ВАТ “НПК -Галичина” 3,0 2,3 2,1 2,4
ВАТ “Жидачівський ЦПК” 0,7 0,7 0,7 0,9

Поверхневі води

Вперше аналіз стану поверхневих вод на окремих річках проведено з використанням рекомендацій Водної Рамкової Директиви ЄС, тобто виконана оцінка окремих створів, а не відрізків ріки. Порівняно з минулим роком спостерігається збільшення кількості аналізів з перевищеннями допустимих значень забруднюючих речовин.

Основними забруднюючими речовинами, по яких відмічено перевищення, є: азот амонійний, завислі речовини, залізо загальне і показники споживання кисню, тобто забруднювачі біогенного («каналізаційного») походження.

Найбільш забрудненими є створи у басейні Дністра (нижче м. Самбір, Н.Розділ, Стрий, гирло річок Стрий та Опір), Західного Бугу (нижче Буська, р. Полтва, гирло р. Солокії), Сяну (скид з Яворівського озера), Дніпра (нижче о/с Радехова).

Стічні води

У 2008 році на Львівщині скинуто стічних вод на 5% менше, а забруднюючих речовин у них – на 10 % більше, ніж у 2007 році, тобто концентрація забруднювачів у річках збільшилася. Аналіз забруднення свідчить про те, що основною причиною поганої якості поверхневих вод є скид неочищених або недостатньо очищених стічних вод з очисних споруд підприємств та населених пунктів.

Основним забруднювачем залишаються стічні води Львова, внесок яких у забруднення вод області складає понад 73%.

У звіті наведено дослідження забруднення ґрунтів сільськогосподарського призначення та у місцях складування відходів,  небезпечних екзогенних процесів, біоресурсів, продукції рослинництва і тваринництва, а також результати проведеного у 2008 році кризового моніторингу довкілля в місцях Ожидівської аварії і районах катастрофічного літнього паводку.

У виконання запланованих на 2009 рік аналізів корективи може внести фінансова криза: моніторингові дослідження з бюджетних коштів фінансуються за залишковим принципом, тому для окремих територіальних структур необхідно передбачити кошти з інших джерел фінансування.

Міжвідомчою комісією з питань моніторингу довкілля за результатами виконання моніторингових робіт рекомендовано:

  • Виявлені в результаті моніторингу тенденції змін стану довкілля враховувати при розробці і коригуванні обласних і галузевих природоохоронних програм та Програми соціально-економічного розвитку Львівської області
  • Основним підприємствам-забруднювачам Львівщини (Добротвірська ТЕС, ВАТ «Миколаївцемент», УМГ «Львівтрансгаз», ГПУ  «Львівгаз-видобування», КП «Львівводоканал», ТОВ «Трускавецький водоканал», КП «Стрийводоканал», КП «Червноградводоканал», Сокальське МКП ВКГ, Самбірське ВУВКГ, ВАТ «Львівська вугільна компанія») актуалізувати програми і плани заходів зі зменшення негативного впливу (викидів, скидів, утворення відходів) на довкілля, затвердити їх в установленому порядку і забезпечити їх неухильне виконання
  • Забезпечити неухильне виконання Програми моніторингу природного довкілля Львівської області на 2009 рік
  • Забезпечити контроль за виконанням програм і планів заходів охорони довкілля на найбільших підприємствах-забруднювачах Львівської області та розгляд проблемних питань цих підприємств на засіданнях Міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь