2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Щороку 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого 1971 року у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди – Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення. Мета її – зберегти водно-болотні угіддя як середовища для водоплавних птахів та збереження і раціонального використання цих угідь шляхом місцевих, регіональних і національних дій та міжнародної співпраці.

Цьогоріч за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя зберігають воду». Відзначення Всесвітнього дня водно – болотних угідь під таким гаслом є надзвичайно важливим, адже водно-болотні угіддя є невідʼємною частиною нашого довкілля. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй визнала, що вода має вирішальне значення для добробуту, сталого розвитку та охорони здоров’я людини.

 

Слід зазначити, водно-болотні угіддя допомагають зменшити вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів тварин і птахів, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату. Існують дуже різноманітні водно-болотні середовища, серед яких болота, очеретяні зарості, канави, ставки, струмки і ріки. Водно-болотні угіддя є середовищем перебування водноплавних птахів та інших водних організмів.

 

Водно-болотні угіддя відіграють дуже важливу роль в екосистемі, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природнім місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин тому заслуговують на охорону і збереження.

 

До прикладу, на території Львівської області у Турківському районі в 2010 р. виявлено верхове болото, яке знаходиться на території регіонального ландшафтного парку  «Надсянський». Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 р. водно – болотному угіддю «Надсяння» надано статус водно-болотне угіддя міжнародного значення. Це рідкісне природне водно-болотне угіддя (ВБУ), що існує у біогеографічному регіоні Східні Карпати і відіграє суттєву роль у природному функціонуванні річкового басейну р.Сян. ВБУ є прикладом унікального верхового сфагнового болота, яке збереглося у непорушеному вигляді. Відноситься до типу улоговинних боліт лісового поясу. У межах території досліджень виявлено 11 видів рослин Червоної книги України (2009), зокрема Andromeda polifolia, Orchis palustris, Dactylorizha incarnatа, Drosera rotundifolia  та інші. Наявною є унікальна комбінація різноманітних рідкісних угруповань водно-болотного та лучного типів (понад 10 згідно класифікації Браун-Бланке), зокрема угруповання класів Oxycocco-Sphagnetea та Scheuchzerio-Caricetea fuscae, що входять до списку рідкісних угруповань Карпат. 

 

Довідково:
Україна поновила своє членство в Конвенції у 1996 році та входить в число 168 країн – Договірних Сторін Конвенції.
Кожна країна – Договірна сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону.  У межах територій природно-заповідного фонду України знаходяться 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис. га, у Львівській області – одне водно болотне угіддя міжнародного значення (верхове болото «Надсяння») площею 37 га.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь