Про створення на Львівщині нового заповідного об’єкту обговорено на нараді

13 січня 2017 р., у департементі екології та природних ресурсів під головуванням директора Департаменту еколгії Руслана Гречаника відбулася робоча нарада стосовно створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща» на території Львівської міської ради, Зимноводівської сільської ради (Пустомитівський район) та Рясне-Руської сільської ради (Яворівський район).

Участь у нараді взяли: заступник директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана Війтик, начальник відділу біоресурсів, заповідної справи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Інеса Шемелинець, доцент кафедри фізичної географії Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Шушняк, завідувач навчальної лабораторії «Геоінформаційних технологій і ландшафтного планування» Львівського національного університету ім.Івана Франка Галина Савка, начальник Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Андрій Кавецький, начальник управління земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Сергій Коровайник, директор Львівського обласного дитячого еколого – натуралістичного центру Андрій Кийко, представник управління екології та ландшафтного планування департаменту містобудування Львівської міської ради, голова Рясне – Руської сільської ради Ємілія Смокоровська, заступник голови Зимноводівської сільської ради Назар Гнатишин, провідні науковці Львівщини, представники громад м. Львова, дотичних до питання створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща».

 

У своєму вступному слові директор Департаменту екології Руслан Гречаник акцентував увагу присутніх на те, що ландшафтний заказник  пропонується створити з метою збереження унікальних торфово-болотних комплексів на Головному Європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торфу. Зазначив, що за результатами наукових досліджень фахівців провідних наукових установ міста Львова територія площею 119,6 га, яку пропонується до заповідання, вирізняється високим біотичним різноманіттям, підтвердженим наявністю місць зростання 42 видів рідкісних рослин та поширення 25 видів тварин. Підкреслив, що саме мешканці м.Львова скерували до Мінприроди України клопотання про створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Тофовище Білогорща».

 

В свою чергу, начальник відділу біоресурсів, заповідної справи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Інеса Шемелинець зауважила, що процедура створення  територій та об’єктів природно-заповідного фонду вимагає узгодження їх організації з власниками та користувачами земельних ділянок, органами місцевого самоврядування та зацікавленими організаціями. Цей процес є досить кропітким і відповідальним та у багатьох випадках залежить від конструктивізму органів місцевого самоврядування. Тому, аби цей проект мав продовження і логічне завершення, в першу чергу необхідно узгодити позицію Львівської міської ради, Зимноводівської та Рясне-Руської сільських рад щодо створення такого заповіданого об’єкту. Також зазначила, що неохідно підготувати якісний картографічний матеріал.

 

Доцент кафедри фізичної географії Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Шушняк поінформував учасників заходу про історію та геолого-геоморфологічну будову проектованої під заказник території, зокрема, зазначив, що проектований ландшафтний заказник розташований у північно-східній частині Білогорсько-Мальчицької давньої водно-льодовикової прохідної долини. Досліджувана територія є унікальним ландшафтно-гідрологічним утворенням. У 30-х роках ХХ століття тогочасною польською владою вона була взята під охорону як пам’ятка природи «Торфовище Білогорща». Глибина залягання торфу в цій місцевості становила понад 7 м, що є одним із найвищих показників у Львівській області. Така особливість пов’язана зі специфікою геолого-геоморфологічної будови та історії розвитку ландшафтів цієї території. Повідомив, що провідними науковцями Львівщини підготовлено обґрунтування стосовно створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща».

 

Після обговорення найактуальніших проблемних питань, які виникають під час створення нових об’єктів природно – заповідного фонду, учасники круглого столу дійшли зголи, що насамперед необхідно отримати якісний картографічний матеріал з нанесенням усіх пропонованих до заповідання земельних ділянок, а також отримати бачення громадськості стосовно створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь