Про впровадження єдиної уніфікованої системи доступу до екологічної інформації обговорено на засіданні «круглого столу»

У понеділок, 26 грудня 2016 р., у м. Києві, в інформаційно – просвітницькому Орхуському центрі Мінприроди України, відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Впровадження єдиної уніфікованої системи доступу до екологічної інформації».  Організатори – Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України та Реанімаційним пакетом реформ.

Мета проведення засідання «круглого столу»: представити систему широкому колу зацікавлених сторін та отримати пропозиції, зауваження, рекомендації від зацікавлених сторін щодо впровадження системи на національному рівні.

 

У засіданні взяли участь представники Мінприроди України, Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», Державної служби статистики України, департаментів екології та природних ресурсів облдержадміністрацій, Реанімаційного пакету реформ, окремі громадські діячі та ЗМІ. Від Львівської облдержадміністрації участь у цьому заході взяв директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

 

Під час засідання «круглого столу» учасниками обговорено такі теми:
 – Електронне врядування у сфері охорони довкілля: поточний стан;
 – Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у частині доступу до екологічної інформації;
 – Представлення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до екологічної інформації;
 – До питання створення загальнодержавної автоматизованої системи екологічних даних;
 – Спільна екологічна інформаційна система (SEIS) як складова Уніфікованої системи доступу до екологічної інформації Мінприроди.

 

Після обговорення виступів учасниками засідання «круглого столу» надані відповідні пропозиції та рекомендації стосовно впровадження на національному рівні єдиної уніфікованої електронної системи доступу до екологічної інформації.

 

Нагадаємо, Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» розроблено електронну систему доступу до екологічної інформації», функціонування якої є вимогою міжнародних зобов’язань України (ратифікованого протоколу про Реєстр викидів та перенос забруднювачів, Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля у відповідності до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом).

 

Розроблена система дозволить поєднувати та систематизувати екологічну інформацію підприємств, державних органів з екологічного контролю, моніторингу, статистичних даних стану довкілля, об’єктивно приймати управлінські рішення у сфері охорони довкілля, забезпечуватиме електронний обіг документів, спростить отримання документів дозвільного характеру для бізнесу.

 

Впровадження єдиної уніфікованої електронної системи доступу до екологічної інформації є також пріоритетним антикорупційним заходом Мінприроди України на виконання розпорядження КМУ № 803-р від 5 жовтня 2016 року «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади» в рамках проекту урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції», ініційованого Реанімаційним пакетом реформ.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь