Про збереження пралісів та старовікових лісів українських Карпат обговорено на «круглому столі»

У середу, 7 грудня,  у м. Києві, в конференц – залі Національної академії наук України, відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Праліси та старовікові ліси українських Карпат: збереження скарбів природи». Організатори – представництво Дунайсько – Карпатської Програми Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні у партнерстві з Фундацією імені Міхаеля Зуккова.

У засіданні взяли участь заступник голови правління Фундації імені Міхаеля Зуккова по охороні природи, професор Ганс Кнап, представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, департаменту екології та природних ресурсів Львівської та Закарпатської облдержадміністрацій, Інституту екології Карпат НАН України, Українського товариства охорони птахів, експерти лісової галузі з України та Німеччини, координатори лісових проектів WWF в Україні та «Збереження карпатських пралісів», координатор волонтерів WWF в Україні, представники національних природних парків Карпатського регіону, науковці, окремі громадські діячі та ЗМІ.

 

З вітальним словом виступив заступник голови правління Фундації імені Міхаеля Зуккова по охороні природи, професор Ганс Кнап. У своїй короткій промові професор зазначив, що співпраця у сфері збереження довкілля між Україною і Німеччиною має довгу, тривалу традицію. Акцентував увагу присутніх на те, що наші країни залучені до одного великого проекту щодо охорони букових пралісів Карпат та древніх букових лісів Німеччини. «Дуже радий, що Федеральне Міністерство навколишнього середовища, охорони природи Німеччини підтримує цей проект, який ми разом проводимо з українською стороною в особі представників світового фонду природи», – зазначив Ганс Кнап.

 

У вступному слові координатор лісових проектів WWF в Україні Роман Волосянчук зазначив, що на сьогоднішній день питання збереження пралісів та старовікових лісів українських Карпат є надзвичайно важливим, адже, праліси Карпат – національна спадщина України, яку необхідно зберегти для наших нащадків. Праліси та старовікові ліси забезпечують депонування вуглецю, продукування кисню, очистку води та повітря, збереження водних ресурсів, послаблюють та упереджують стихійні явища, вони є осередком збереження біорізноманіття лісів, генетичним фондом та насіннєвим банком карпатських лісів, еталоном ведення лісового господарства, передумовою розвитку туризму та інших ресурсозберігаючих напрямків економічного розвитку в регіоні.

 

Під час засідання «круглого столу» учасники мали можливість ознайомитися з критеріями та методикою ідентифікації старовікових лісів і пралісів. Довідатися про проекти, які вже реалізовані і які тривають досі.  Так, станом на 01.01.2016 р. в регіоні Українських Карпатах всіма проектами й виконавцями виявлено більше 66 тис. га старовікових лісів, у т.ч. більше 48 тис. га пралісів. Обстеження потребує ще близько 35 тис. га потенційних ділянок.

 

Окрім цього, презентовано доповідь про проект «Збереження карпатських пралісів», що реалізовується Українським товариством охорони птахів (Bird Life International) за участі та фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина). Основною метою проекту є збереження пралісів, старовікових лісів та інших особливо цінних природних середовищ Українських Карпат шляхом розширення мережі природно – заповідного фонду; створення умов для ефективного і стійкого захисту екологічних систем Карпат і послуг, які вони забезпечують. В рамках цього проекту вже ідентифіковано 12 тис. га пралісів і старовікових лісів на площі 105 тис. га навколо 9 національних природних парків гірських Карпат. Зазначено, що у 2016 р. створено дві пам’ятки природи місцевого значення «Під Парашкою» (252,1 га) та «Козій» (216,7 га) в НПП «Сколівські Бескиди» Львівська область з метою збереження унікальних ділянок старовікових букових лісів та фрагментів букових пралісів.

 

Також учасників засідання поінформовано про основні результати процесу розширення об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Слід зазначити, що 28 червня 2007 року Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 31 сесії ЮНЕСКО в місті Крайстчерч (Нова Зеландія) прийняв рішення про включення українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» загальною площею 29278,9 га до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО. А на 35-му засіданні Комітету Всесвітньої спадщини у Парижі, 25 червня 2011 року, було проголошено, що «Давні букові ліси Німеччини» занесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як розширення існуючого українсько-словацького об’єкту «Букові праліси Карпат». «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Це унікальна міжнародна природоохоронна територія серійного типу, загальною площею 33670,1 га, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового (Fagus sylvatica L.) від високогір’я Українських Карпат до узбережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген.

 

Учасники засідання «круглого столу» обговорили проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Після плідних дискусій, учасники дійшли згоди, що цей законопроект потребує доопрацювання.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь