В Будапешті відбулася ознайомлювальна експертна програма з екології

В листопаді 2016 року у м. Будапешт, в рамках програми Вишеградської Четвірки «V4 Civil Servant Mobility Program», відбулася тижнева ознайомлювальна експертна  програма з екології. В Програмі CSMP взяли учать представники Мінприроди України, Мінагрополітики, Держводагенства, ДСНС, Львівської, Закарпатської та Харківської райдержадміністрацій. Під час «V4 Civil Servant Mobility Program», 20 експертів презентували досягнення Угорщини в управлінні водними ресурсами, протипаводкових діях, очищенні стічних вод, застосуванні відновлювальних джерелах енергії, виробництві біопродукції та обговорили можливості розвитку подальшого співробітництва як у державному так і не державному секторах.

В рамках програми фахівці Генеральної дирекції водного господарства Угорщини поділилися досвідом управління водними ресурсами, зокрема системою протипаводкового захисту р. Дунай, організованою відповідно до вимог Паводкової Директиви Євросоюзу. Наочний приклад такої системи, а саме – мобільну протипаводкову стіну на р. Дунай,  учасники Програми з України оглянули в містечку Шентендре, що розташоване неподалік Будапешту. Мобільну протипаводкову стіну на р. Дунай у м. Шентедре збудовано на початку літа 2013 року, невдовзі вона стримала води Дунаю під час великої стихії в Угорщині. Мобільна протипаводкова стіна збірно-розбірна конструкція, в разі необхідності повний монтаж триває 3 години, у інший час набережна р. Дунай має типовий вигляд.

 

Ще одним цікавим об’єктом, який відвідали учасники, стала муніципальна система збору та очищення міських стоків м. Будапешт «Budapest Central Wastewater Treatment Plant». Слід зазначити, що «знову муніципальною» система стала лише у 2012 році, оскільки саме тоді її викупили з приватної власності та реконструювали, роботи вартістю в 249 млн. євро, 65% витрат покрив Фонд єдності Євросоюзу (The Cohesion Fund), 20% – державний бюджет Угорщини та 15% – Будапештський муніципалітет. Муніципальні каналізаційні мережі протяжністю в 5350 км приймають побутові стоки від майже 2 млн. мешканців м. Будапешт та направляють на очисні споруди, які додатково оснащені біогазовою установкою, виробнича потужність якої забезпечує систему 60% власної енергії. Станом на сьогодні 95 % стоків, що потрапляють у р. Дунай є біологічно очищеними, раніше рівень очистки становив 51%.

 

Під час візиту до Угорщини представникам з України продемонстрували екобудинок Регіонального центру охорони довкілля Центральної та Східної Європи, який оснащено сонячними батареями та в повній мірі задовольняє власні потреби в енергоресурсах.  Працівники Центру представили гостям реалізовані для країн Східного партнерства проекти в галузі охорони довкілля та розповіли про можливості подальшої співпраці з Україною.

 

Таким чином, ознайомлювальна експертна програма, організована Інститутом міжнародних зв’язків та торгівлі Угорщини за підтримки Центру євро-атлантичної інтеграції та демократії, надала можливість отримати наглядно добрий практичний досвід Угорщини в галузі охорони довкілля, напрацювати корисні контакти та розпочати перемовини щодо подальшої співпраці для реалізації спільних природоохоронних проектів.

 

 

Більше світлин тут.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь