У Сколівському районі створено дві пам’ятки природи

Цьогоріч, з ініціативи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації у співпраці з Інститутом екології Карпат НАН України, в рамках реалізації Регіональної програми розвитку заповідної справи у Львівській області на 2009 – 2020 роки, рішенням Львівської обласної ради створено комплексну пам’ятку природи місцевого значення «Під Парашкою» (252,1 га) та комплексну пам’ятку природи місцевого значення «Козій» (216,7 га) на території Сколівського району.

Метою створення цих заповідних об’єктів є збереження унікальних ділянок старовікових букових лісів та фрагментів букових пралісів (вік 130-190р., часом 250 р.), що підтверджено науковими дослідженнями у рамках реалізації проекту «Збереження Карпатських пралісів», який впроваджується за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).

Фото: Василь Приндак.

 

Зокрема, на територіях новостворених пам’яток природи місцевого значення «Під Парашкою» та «Козій» частка старовікових добре збережених лісів становить майже 55% і 48 %. Ці ліси мають надзвичайно важливе значення для збереження генетичної різноманітності не лише бука лісового (Fagus sylvatica L.), а й ялиці білої (Abies alba Mill.) та ялини європейської (Picea abies L.). Їхнє поновлення відбувалося включно природним шляхом без антропогенного втручання, що забезпечило збереженню різних гено-, фено- і екотипів лісових порід, які мають як екологічне, так і господарське значення. Цінність таких лісів полягає і в тому, що вони мають важливе водооохоронне, водорегулююче, ґрунтозахисне та кліматотвірне значення, вони є осередками збереження флористичного й фауністичного різноманіття та моделями для відновлення сучасного лісового покриву.

 

Важливо і те, що на заповіданих територіях є всі умови для тривалого відтворення популяцій тварин, характерних для Східних Бескидів. За матеріалами наукових досліджень, на приполонинних біополянах в період гніздування та під час добування корму зареєстровано 12 видів птахів, більшість з яких занесені до списку Бернської конвенції (серед яких яструб великий (Accipiter gentiles L.), канюк звичайний (Buteo buteo L.), сич волохатий (Aegolius funereus L.), дятел звичайний (Dendrocopos major L.), крук (Corvus corax L.), або мають міжнародний природоохоронний статус SPEC – категорій. Також ця територія служить місцем перебування багатьох видів ратичних тварин – оленя благородного (Cervus elaphus L.), козулі європейської (Carpeоlus carpeоlus L.) та ін.

 

Також, новостворена комплексна пам’ятка природи місцевого значення «Під Парашкою» істотно сприятиме зменшенню фрагментації екосистем НПП «Сколівські Бескиди», а також дозволить об’єднати його частково розмежовані лісові масиви, які локалізовані в різних функціональних зонах, передусім, господарській. Ця комплексна пам’ятка природи є природним коридором до трьох кварталів Крушельницького лісництва, які входять до заповідної зони НПП. Таким чином, можна буде об’єднати важливі урочища заповідної зони, зони регульованої рекреації та господарської в одному екологічному коридорі, що забезпечуватиметься природоохоронним режимом НПП. Уся ця територія входить до складу Карпатської екологічної мережі і є важливою умовою збереження ландшафтного та біологічного різноманіття Карпат, і, зокрема, важливих ділянок старовікових букових лісів та фрагментів букових пралісів.

 

Новостворені заповідні об’єкти – комплексна пам’ятка природи місцевого значення «Під Парашкою», площею 252,1 га та комплексна пам’ятка природи місцевого значення «Козій», площею 216,7 га – забезпечать особливий режим, спрямований на відновлення лісових фітоценозів, захист старовікових лісів й приполонинних комплексів в межах Карпатського регіону, охорону рідкісних видів тварин і рослин та забезпечить гарантоване виключення цих ділянок з розрахунку головного користування, що дасть змогу зберегти їх в природному стані.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь