Створено ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Свідок історії»

З ініціативи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, в рамках реалізації Регіональної програми розвитку заповідної справи у Львівській області на 2009 – 2020 роки, рішенням Львівської обласної ради від 13.09.2016 р. створено ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Свідок історії» на території Жовківського району.

Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Свідок історії», площею 0,05 га, пропонована до заповідання з метою збереження старовікового дуба, який має в обхваті 8,5 м. За переказами старожилів, орієнтовний вік дерева не менше 300 років. В кроні дуба знаходяться дупла, де гніздуються сови.

Дуб – наймогутніше дерево української флори. Дуб звичайний – це одна із найцінніших і найдовговічніших листяних порід. Чималий вік, а отже й висока життєздатність можуть бути зумовлені їхніми спадковими властивостями. Використання таких дерев як насінників дозволяє створювати біологічно стійкі, довговічні та високопродуктивні ліси.

 

Новостворена ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Свідок історії» може слугувати об’єктом подальших наукових селекційних та лісокультурних досліджень, тому потребує охорони та заповідання.

 

Довідково:          

 

Дуб у багатьох народів вважався найкрасивішим деревом, і до нього ставилися з пошаною і любов’ю. Недарма латиною дуб так і називається: «гарне дерево» — Кверкус (Quercus), від кельтських слів «quer» — «гарний» і «cuez» — «дерево».          

 

Дуби — довговічні рослини, деякі з них доживають до двох тисяч років.          

 

Рекордсмен серед українських дубів — Юзефінський Дуб, який росте в  Рокитнянському районі Рівненської області, давньому велетневі понад 1300 років.

 

Інший серед українських дубів рекордсменів — Дуб Чемпіон, який росте в еликоберезнянському районі Закарпатської області, давній пам’ятці природи близько 1300 років.         

 

З часів Запорізької січі в селі Верхня Хортиця зберігся 700-річний дуб. Його так і називають Запорізьким дубом. Стовбур цього велетня завширшки 6 м 32 см, коріння розрослося на 100 метрів, крона сягає 30 м завширшки. Запорізький дуб згідно з переказами, був свідком того, як козацтво писало під ним листа турецькому султанові.       

 

У парку Салгір у Сімферополі можна побачити 500-річний дуб «Богатир Тавриди». Обіймище його близько 6 м, а діаметр крони досягає 30 м.       

 

Найстаріший дуб в Європі охороняється в  Зарасайському районі  Утенського повіту Литви. Це Стелмузький Дуб, якому близько двох тисяч років. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь