В Івано-Франковому встановлено систему відеоспостереження для попередження пожеж в лісах

25 жовтня 2016 року відбувся круглий стіл за підсумками реалізованого Проекту «Локальні підходи до глобальних кліматичних викликів» в рамках програми адаптації до зміни клімату (Climate Forum East II). У засіданні взяли участь представники Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, місцевих органів влади, природоохоронних установ, громадські активісти, духовенство. Проект виконувала ГО «Товариство краєзнавців Яворівщини «Гостинець» у партнерстві з Національним екологічним центром України (НЕЦУ).

У рамках реалізації Проекту, в селищі Івано-Франкове, що на Львівщині, встановлено систему відеоспостереження, яка в онлайн-режимі має виявляти виникнення пожеж на прилеглих до селища лісових ділянках, що мають природоохоронний статус. Онлайн-трансляція ведеться з трьох відеокамер, площа огляду становить близько 3 тисяч гектарів.

 

Для встановлення системи відеоспостереження було обрано купол церкви Святого Володимира. В поле зору камер потрапляють ділянки лісу з особливим природоохоронним статусом заповідника “Розточчя”, Яворівського національного парку, прилеглі лісові масиви Стардчівського навчально-виробничого комбінату, а також каскад ставків, через які проходить міграція водоплавних птахів.

 

Унікальність Івано-Франкового в тому, що селище оточене зі всіх сторін неймовірними природоохоронними об’єктами – національним парком та заповідником. Проте, внаслідок рекордно високих температур, що спостерігаються протягом останніх років влітку, частота загорянь сухої трави на цих територіях значно зросла, що приносить місцевим мешканцям багато незручностей та проблем, в тому числі із здоров’ям. Даний проект покликаний попередити лісові та болотяні пожежі з одного боку, з іншого – допомогти у виявленні та вчасному гасінні пожеж.

 

Крім налагодження системи відеоспостереження в рамках даного локального проекту здійснюється також стале інформування жителів та гостей селища про екстремальні та небезпечні погодні явища через створений інформаційно-моніторинговий центр, обладнаний комп’ютером для відображення відеоспостереження та інформаційним табло.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь