Створено ландшафтний заказник місцевого значення «Журавлиний»

З ініціативи департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації у співпраці з Інститутом екології Карпат НАН України у  вересні 2016 р. депутатами Львівської обласної ради прийнято рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Журавлиний» на території Буського району.

 

Науковим керівником проекту створення виступив Башта Андрій-Тарас Вікторович, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України.

Новостворений заповідний об’єкт – ландшафтний заказник місцевого значення «Журавлиний», площею 167,2 га, є одним із основних місць гніздування сірого журавля на Львівщині. Як відомо, в Україні сірий журавель перебуває під охороною і занесений до Червоної книги України за категорією «рідкісний». Він охороняється в країні чинним законодавством згідно з положеннями Закону України «Про тваринний світ» (1993) і «Про Червону книгу України» (2002). Сьогодні в країні гніздиться, ймовірно, від 500-600 до 700-850 пар, з них на Поліссі – 80-100, на лівобережжі – 410-460, у Лісостепу – 180-200, Степу – 16-175.

 

У міжнародному масштабі – це вид, що знаходиться під охороною Бернської Конвенції, Боннської Конвенції, Вашингтонської Конвенції, CITES, Європейської Директиви щодо збереження флори і фауни та їх природних середовищ, Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи (IUCN) з категорією LC, червоних списків багатьох європейських країн.

 

Незважаючи на те, що чисельність популяції сірого журавля в останні роки почала повільно збільшуватися, все ще існує загроза її негативної динаміки. Основною причиною такого розвитку подій є втрата чи зменшення площ відповідних біотопів, придатних для гніздування. Також істотне значення має турбування на гніздуванні, винищування птахів людиною, небезпеки на міграціях і в місцях зимівлі.

 

Слід зазначити, що одним з найважливіших заходів, який сприятиме збереженню та відтворенню популяцій сірого журавля, є охорона місць його гніздування, ділянок формування передміграційних скупчень і місць відпочинку  на міграції.

 

Тому створення ландшафтного заказника «Журавлиний» є оптимальним заходом, який сприятиме збереженню та відтворенню не лише популяцій червонокнижного виду – сірого журавля, а й численних видів водно – болотної фауни. 

 

 

Довідково:
Журавель сірий є одним з двох видів журавлів, що трапляються в Європі. Це, разом з тим, найвищий птах Європи та один з найкрасивіших представників нашої фауни: його висота становить коло 115 см, розмах крил – 245 см, вага – 3-6 (рідко – 7 кг). Оперення більшої частини тіла сіре, на спині – з рудим відтінком, що дозволяє йому маскуватися серед лісистої місцевості. Спина і підхвістя дещо темніші, а крила і живіт світліші. Кінці крил чорні. Передня частина голови, верхня частина шиї і вуздечка чорні або темно-сірі. Моногамний вид, пари постійні. Сезон розмноження триває з квітня до липня. Гніздо має вигляд великої круглястої платформи діаметром близько 1 м, іноді овальне, величиною 70 х 120 см, із заглибленням посередині. Висота гнізда залежить від глибини водойми. Часто це велика купина, занурена в воду, а над поверхнею води виступає частина висотою 10-25 см. Птахи його будують зі стебел, листя, шматочків торфу, моху – на сухому місці на землі (на купині або дернині) над водою або біля неї, серед болота (частіше на межі лісу й болота), серед густої рослинності — заростей очерету, осоки і т. п.

 

Головним місцем гніздування є, насамперед, важко доступні, частіше лісові, болота в долинах річок і навколо великих озер, середлісні підмоклі торфовища, залиті водою зарості осоки, заводнені вільшняки та березняки, перезволожені долини річок і зарослі узбережжя водойм – ставів та озер, заливні луки, у Присивашші – солонцюватий приморський степ. Зі збільшенням чисельності популяції бобра, цінним гніздовим біотопом журавля стали боброві стави і розливи.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь