4 жовтня – Міжнародний день захисту тварин

Сьогодні, 4 жовтня, відзначається Міжнародний день захисту тварин. Внести у Міжнародний екологічний календар пам’ятну дату, яка б нагадувала людству про необхідність гуманного ставлення до тварин, Конгрес екологів вирішив ще в 1931 році. З того часу, День захисту тварин у різних країнах світу відзначається акціями, що покликані привернути увагу людства до шанобливого поводження з тваринами.

В Україні відзначення Дня захисту тварин святкується починаючи із 2000 року. У цей день проводяться численні мітинги, акції, що покликані змінити хід думок пересічного українця – пригадати взяті на себе зобов’язання перед Природою. У природі не буває «шкідливих» або «корисних» тварин. Більше за те, — кожний вид тварин пов’язаний з іншими і вже хоча б через це має право на існування.

 

Департаментом екології та природних ресурсів проводиться значна робота щодо охорони, невиснажливого використання і відтворення тваринного світу. Зокрема, з ініціативи Департаменту екології з метою вирішення питання про захист червонокнижних видів тварин, які незаконно утримуються в неволі 13 червня 2014 р. підписано Меморандум щодо співробітництва між Львівською обласною державною адміністрацією та «VIER PFOTEN International» («Чотири Лапи Інтернешнл», Австрія) про співпрацю у питанні будівництва на території області притулку для утримання бурих ведмедів. 19 травня 2016 р. на території біосферного резервату Розточчя, поблизу с.Домажир Яворівського району, відбулася урочиста церемонія закладення першого каменю у будівництво притулку для ведмедів (притулок площею 20 га зможе прийняти до 20 ведмедів, що будуть жити в умовах, наближених до дикої природи). Створення такого притулку в межах області є важливим, адже це дасть можливість гарантувати захист та реабілітацію бурих ведмедів, яких незаконно та в неналежних умовах утримують в розважальних закладах.

 

З метою інформування громадськості про сучасний стан рідкісних і зникаючих видів тварин Львівської області видано науково-інформаційний довідник «Рідкісні та зникаючі види тварин Львівської області». В цій книзі наведено найновішу інформацію про поширення, середовища існування, екологічні особливості рідкісних видів тварин, зроблено оцінку сучасного стану їхніх популяцій на території Львівщини, а також вказано природоохоронні статуси видів, фактори загрози для їх популяцій і запропоновані заходи охорони.  

 

Додатково:
Відносини у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, об’єкти якого перебувають у стані природної волі, у напіввільних умовах чи в неволі, на суші, у воді, ґрунті та повітрі, постійно чи тимчасово населяють територію Львівщини, регулюються Конституцією України, Законом «Про тваринний світ», законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про мисливське господарство та полювання» та іншими нормативно-правовими актами.
У 2007 р. був затверджений Список тварин занесених до Червоної Книги України, які поширені на території Львівської області та підлягають особливій охороні, також затверджено перелік регіонально рідкісних видів тварин, що не занесені до Червоної Книги України і потребують охорони в межах Львівської області.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь