Про підсумки проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха»

Упродовж року у Львівській області за підтримки департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Freedom House та Міністерства закордонних справ уряду Норвегії, ІВ “Варіанти” реалізовувався проект «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини», метою якого було активізувати журналістів, громадськість і владу Львівщини на вирішення екологічних проблем регіону.

У межах проекту протягом року проведені три навчання для журналістів і студентів на теми: «Керування дроном», «Як писати на екологічну тематику в нових медіях», «Як писати лонгріди». Було підготовлено 6 операторів дрон-зйомки. Близько 50 студентів і журналістів отримали знання з вирішення екологічних проблем Львівщини та написання лонгрідів.

 

Волонтери проекту здійснили 18 експедицій на екологічно небезпечні об’єкти Львівщини з метою проведення дрон-зйомки та збору матеріалів для написання репортажів на екологічну тематику: Новий Розділ,  Грибовицьке сміттєзвалище і гудронні озера (4 виїзди), Дрогобицький район (річки Стрий і Бистриця), Жовківський, Сколівський, Старосамбірський, Жидачівський і Дрогобицьке райони  (місця рубок лісів),  Добротвірська ТЕС, очисні споруди ЛКП «Львівводоканал» (2 виїзди), газопровід «Львівтрансгаз», місто Борислав (озокеритові хвости), Червоноградський кам’яновугільний басейн, Львів (автомобільний трафік).

 

За результатами експедицій скеровано 28 офіційних запитів в органи державної влади і місцевого самоврядування, а також правоохоронні органи.

 

Результати експедицій обговорені з експертами на круглому столі  «Дрон-погляд на екологічні проблеми Львівщини», який відбувся  у грудні 2015 року, а також представлені в квітні 2016 року на міжнародній конференції у Торуні (Польща) та школі для журналістів в Івано-Франківську.

Волонтерами проекту створено 10 мультимедійних історій, опублікованих на сайті ІА «Варіанти» і на блогерських платформах.
Відкрито 1 кримінальну справу. Створено карту дрон-зйомки екологічно небезпечних об’єктів Львівщини та 2 аерокарти.
Учасники проекту протягом року надали консультації журналістам регіональних і загальноукраїнських видань щодо екологічних проблем Львівщини, допомагали громадським активістам і політикам в роботі по фіксації екологічних проблем дроном.

 

Слід зазначити, що проект дав просто неоціненний досвід в розвитку екологічної журналістики на Львівщині, виявив ряд проблем та тем, над вирішенням яких спільно співпрацювали усі разом – громадські активісти, представники законодавчої та виконавчої влади, а також журналісти. 

 

Довідково:

З презентацією проекту можна ознайомитися за посиланням: http://project3690.tilda.ws/page35054.html

Дрон-карта польотів за посиланням: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1JOlXETmm5P4WtzrMz4kf8bK6CZE

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь