Не спалюй! Випалювання сухої рослинності завдає непоправної шкоди довкіллю!

Департамент екології та природних ресурсів вкотре звертається до мешканців Львівщини з проханням бути вкрай обережними у поводженні із вогнем у лісових масивах, поблизу торфополів під час спекотних літніх днів.
Закликаємо кожного мешканця нашого краю дотримуватись вимог правил пожежної  безпеки у спекотний період.

Пам’ятаймо, що тільки спільними зусиллями ми зможемо зарадити виникненню пожежних ситуацій на території області!

 

Одночасно повідомляємо, що  за інформацією департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА станом на 27.07.2016 року зафіксовано 181 пожежу в екосистемах, площею понад 52 га, 23 торф’яні пожежі, площею понад 2 га. Слід зазначити, що найбільше пожеж відбулося у Пустомитівському та Яворівському районах. До адміністративної відповідальності за фактом спалювання сухої рослинності притягнуто 82 особи, на яких накладено штрафи.

 

В межах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства зафіксовано дві пожежі, зокрема на території ДП «Буське ЛГ» на площі 3,7 га та ДП «Славське ЛГ» – на площі 1,9 га. 

 

Довідково: 

Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ).

Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання.

Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь