Проведено засідання «круглого столу» щодо проблеми випалювання сухої рослинності

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації повідомляє, що відбулося засідання «круглого столу» з метою обговорення проблеми випалювання сухої рослинності та її залишків, впливу на довкілля і людину та напрацювання пророзицій щодо запобігання таким діям.

У засіданні взяли участь директор департаменту з питань цивільного захисту  облдержадміністрації, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області,  представники департаменту освіти і науки, депертаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, представники правоохоронних органів, Державної служби надзвичайних ситуацій, лісових господарств, науковці, громадських організацій, духовентства, районних державних адміністрацій, представники Львівської єпархії УГКЦ та Львівсько-Сокальської єпархії УПЦ КП, громадських організацій.

 

Директор Департаменту О.Балицький ознайомив присутніх з проблематикою, яка стосується випалювання сухої рослинності. Під час спалювання у повітря вивільняються небезпечні та канцерогенні речовини (сполуки свинцю, ртуті та інші важкі метали). У вогні згоряють сміття, пластикові пляшки, залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи токсичні хімічні сполуки. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Існує загроза і для тваринного світу – гинуть комахи та дрібні тварини, які зимують у норах, верхніх шарах ґрунту та надґрунтовому покриві, руйнуються гнізда птахів.

 

О. Балицький зауважив, що основне завдання засідання – напрацювати шляхи запобігання випалюванню сухої рослинності. 

 

Учасники круглого столу наголосили на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед населення із залученням органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, еколого-натуралістичних центрів, природоохоронних установ, громадських організацій, Церкви. 

 

Представники духовенства висловили пропозицію ініціювати перед органами місцевого самоврядування проведення за участь представників Церков громадських слухань  з метою донести до кожного мешканця інформацію про шкоду, завдану довкіллю і людині від спалювання сухої рослинності і її залишків.

 

З метою раціонального використання земельних ресурсів, та організації належного контролю в частині протипожежної безпеки, озвучено пропозицію щодо передачі самозаліснених земель лісогосподарським підприємствам.

 

Підсумовуючи засідання, учасниками виділено такі шляхи запобігання випалювання сухої рослинності, а саме:
– проведення агітаційно-просвітницької роботи серед населення через засоби масової інформації,  видання брошур, плакатів, буклетів;
– долучення Церкви до роз’яснювальної роботи ;
– залучення громадських організацій для здійснення екологічного контролю за фактами самовільного випалювання сухої рослинності, організації флеш-мобу;
– дослідження питання використання сухої трави для виробництва біологічного добрива.

 

Директор Департаменту наголосив, що подолання проблеми випалювання сухої рослинності буде досягнуто тільти тоді, коли кожен виконуватиме свої безпосередні обов’язки і активно долучатиметься до вирішення даної проблеми. 

 

Беручи до уваги, що за один лише день 9 березня було здійснено 56 ! виїздів  пожежно-рятувальної техніки за повідомленнями про підпали стерні та сухої трави, враховуючи надзвичайно потужний матеріальний і людський ресурс, який використовується для приборкання вогню, всі учасники круглого столу наголосили, що непатріотично і не по-людськи в такий важкий для України час, коли держава в складній ситуації палити і нищити  рідну землю.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь