3 березня – Всесвітній день дикої природи

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомляє, що 20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 березня – день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення – Всесвітнім днем дикої природи.

Відзначення 3 березня Всесвітнього дня дикої природи покликане сприяти приверненню уваги міжнародної спільноти до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення для забезпечення сталого розвитку та добробуту людини. Пам’ятаймо, дика фауна і флора є незамінною частиною природних систем землі, які мають охоронятися для нинішніх і майбутніх поколінь.

 

Природа Львівщини є багатою на рідкісні види тварин і рослин. Однак, на території нашої області, як і по всій планеті, господарська діяльність людини спричинила зниження чисельності або й зникнення багатьох видів флори і фауни.

 

Екологи Львівщини прикладають чимало зусиль задля збереження біорізноманіття. Спільно з провідними науковцями області докладено значних зусиль з організації роботи над впорядкуванням офіційних списків рідкісних або зникаючих видів рослин, які зростають на території Львівської області та тварин, які підлягають особливій охороні. Так, на підставі результатів спеціальних досліджень флори Львівщини, складені списки рідкісних та зникаючих видів рослин включають 108 видів, що підлягають охороні на підставі державних та міжнародних документів та 259 рідкісних або зникаючих видів в межах Львівської області, які не занесені до Червоної Книги України, але  потребують охорони на регіональному рівні.

 

Список тварин, складений на підставі реальних даних наукових досліджень фауни Львівської області, включає 137 видів, занесених до Червоної Книги України, що підлягають охороні на підставі державних та міжнародних документів та 130 рідкісних або зникаючих видів, в межах Львівської області, які не занесені до Червоної Книги України, але потребують охорони на регіональному рівні.

 

Департамент екології та природних ресурсів, з метою реалізації основних цілей, передбачених відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, закликає спільноту Львівщини, урядові та неурядові організації, приватних осіб долучитися до відзначення Всесвітнього дня дикої природи.        

 

Довідково:       

Списки рідкісних та зникаючих видів рослин, які зростають на території Львівської області затверджені рішенням Львівської обласної ради від 2 грудня 2003 р. №193 «Про заходи щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин на території Львівської області».
Список тварин, занесених до Червоної Книги України, які поширені на території Львівської області та підлягають особливі охороні, затверджено рішенням Львівської обласної ради від 13.06.2007р. № 342 «Про заходи щодо охорони рідкісних і зникаючих видів тварин, що підлягають особливі охороні на території Львівської області».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь