Долучаймось до заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського

Хоча на календарі лютий, ми вже очікуємо весну. Однак, з ранньою весною відроджується і проблема борщівника Сосновського.

Напевно більшість з нас неодноразово стикалися з найбільшою травою Львівщини, або як говорить її родова назва – трава Геракла. І це справді так, адже особини борщівника Сосновського подекуди можуть сягати висотою 5 метрів, фактично утворюючи непролазні «джунглі» з двохметрових листків і гігантських стебел.

Стебла борщівника Сосновського можуть сягати 10 сантиметрів і більше в діаметрі. Не менш вражаючими є розміри самого суцвіття – складного зонтика, яке подекуди може сягати близько метра.  Борщівник Сосновського – високоінвазійний вид рослин, переселенець з гір Кавказу, що практично завоював всю Західну Україну.

 

Небезпека яку становить цей вид та потенційна шкода яку він спричиняє довкіллю носить комплексний характер та складається з двох частин: вплив на рослинні угрупування та популяції на рівні екосистеми та вплив на людину прямий та опосередкований (наприклад затрати на розчистку придорожніх смуг від захаращеності).

 

Науково обґрунтовано, що боротьба з борщівником є дієвою, коли її розпочати з ранньої весни, протягом березня-травня. Найкращими методами боротьби з борщівником є скошування в період цвітіння двічі на рік, оскільки після першого скошування зазвичай відбувається регенерація рослини та повторне цвітіння. Ефективним також є зрізання лопатою основи борщівника на рівні близько 10 см нижче рівня ґрунту, найкраще і найлегше робити це ранньою весною, коли стебла ще малі та не такі товсті. Можна також проводити дискування та посів щільнодернистих злаків з перспективою регулярного сінокосіння, що не дасть можливість проростати насінню борщівника або плодоносити в майбутньому. Також застосовують методи хімічної боротьби з цим видом, проте перше ніж їх застосовувати, доцільно провести аналіз екологічних ризиків та переваг такого методу боротьби.

 

Департаментом проведено аналіз поширення борщівника Сосновського. За даними 2014 року загальна площа поширення становить в межах області більше 1056 га. Найбільш поширений в межах Турківського, Сколівського, Старосамбірського, Радехівського та Дрогобицького районів.

 

З ініціативи Департаменту головою Львівської облдержадміністрації видано розпорядження від 24.07.2014 № 317/0/5-14 «Про здійснення в області комплексних заходів щодо боротьби  з борщівником Сосновського».

 

Заходи щодо боротьби з борщівником Сосновського включають, в основному, механічний (скошування) та хімічний (обробка гербіцидами) методи. Відповідно до наданої інформації на території Львівської області у 2014 році, систематично проводилось скошування борщівника Сосновського на площі понад 368 га. У 2014 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 99 тис. грн. Старосамбірській райдержадміністрації. На ці кошти придбано інвентар та обладнання, зокрема, закуплено 30 мотокосарок, 30 захисних костюмів, 30 напівмасок ЗМ серії 7500.

 

У 2015 році передбачено кошти на проведення заходів по боротьбі з борщівником Сосновського  в сумі 198 тис. грн. (субвенція Турківському та Дрогобицькому райбюджетам).

 

Враховуючи швидкість поширення даного виду, Департамент пропонує опрацювати на місцях питання виділення коштів на проведення зазначених заходів з місцевих бюджетів та долучення до проведення таких заходів представників комерційних структур, які, зокрема, займаються сільським господарством та тваринництвом на території районів. 

 

Разом з тим, незважаючи та не, що рослина є доволі агресивною та завдає значної шкоди здоров’ю людини та біорізноманіттю, засмічує сільськогосподарські  угіддя,  луки,  пасовища,   узбіччя   доріг, прибережно-захисні смуги, борщівник Сосновського не входить до Переліку карантинних  бур’янів.

 

Такий стан справ не сприяє здійсненню дієвого контролю з боку уповноважених структур в частині поширення борщівника Сосновського та зобов’язання землевласників та землекористувачів до проведенню належних заходів боротьби з ним.

 

З урахуванням зазначеного, Департамент ініціював прийняття Львівською обласною радою звернення до Кабінету Міністрів щодо внесення змін до діючого законодавства і віднесення борщівника Сосновського до переліку карантинних бур’янів.

 

Закликаємо всіх небайдужих з ранньої весни стати на шлях боротьби з цим високоінвазійним видом-окупантом – борщівником Сосновського, використовуючи безпечні методи боротьби. Не опускаймо з рук шансу зробити його безпечним для кожного з нас особисто та для навколишнього середовища.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь