Яворівський НПП у переліку природоохоронних установ, що фінансуватиме Німеччина

У кінці 2014 року Німеччина підтвердила надання Україні 14 млн. євро на впровадження проекту «Підтримка природно-заповідних територій України». Ці кошти підуть на зміцнення національних природних парків, біосферних і природних заповідників для збільшення кількості відвідувачів і туристів, посилення освітньої роботи з місцевим населенням, виконання європейських вимог щодо збереження особливо цінних тварин та рослин.

Під час слухань у Комітеті Верховної ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на тему «Аналіз стану природно-заповідного фонду» 4 лютого 2015 року  директором департаменту екології та природних ресурсів О. Балицьким проведено консультації з директором департаменту  заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України Іваненком І.Б. щодо реалізації зазначеного проекту та з’ясовано, що на даний час на розгляді  Кабінету Міністрів України перебувають проекти розпоряджень щодо погодження міжурядової та фінансової угод з Урядом Федеративної республіки Німеччина. Проект розпочнуть реалізовувати після підписання угод та їх ратифікації Верховною Радою України.

 

Попередньо, за результатами всебічного вивчення експертами, німецькою стороною визначено 7 українських природоохоронних установ, які мають шанс реалізувати заходи в рамках зазначеного проекту.

 

З Львівщини до цього переліку увійшов Яворівський національний природний парк, який протягом підготовчого етапу відвідало 4 експерти з Німеччини. В тому числі, парк відвідала делегація за участю директора німецького національного природного парку «Ясмунд» Інгольфа Штодіана. До слова, Інгольф Штодіан під час ознайомлення з Яворівським національним природним парком сказав: «Ми охороняємо рештки природи, а ви – справжню дику природу. Не для себе, а для всієї Європи».

 

Слід зазначити, що Яворівський національний природний парк входить до складу біосферного резервату «Розточчя», який МАБ ЮНЕСКО у 2011 році включено до світової мережі біосферних резерватів. Цей факт відіграв значну роль у включенні парку до переліку установ, які заплановано профінансувати під час реалізації проекту.

 

Яворівський національний природний парк планує використати кошти на придбання сучасних приладів для наукових досліджень, оргтехніки, засобів зв’язку, будівництва 2-ох будиночків лісника, ремонту адмінприміщення, столярно-виробничого цеху. Також планується виготовлення і встановлення малих архітектурних форм та 4-ох відпочинкових будинків. Всі ці заходи погоджено з німецькою стороною. 

 

Зважаючи на перспективу впровадження в Україні проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», враховуючи, що на Львівщині функціонує регіональний ландшафтний парк «Надсянський», який входить до складу українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати», директор департаменту екології та природних ресурсів клопотав перед Мінприроди України щодо врахування фінансування у рамках реалізації проекту цієї природоохоронної установи.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь