2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомляє, що в цьому році за пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього». Відзначення Всесвітнього дня водно – болотних угідь під таким гаслом є надзвичайно важливим, адже водно-болотні угіддя є невід’ємною частиною нашого довкілля. Вони допомагають зменшити вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів тварин і птахів, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату. Існують дуже різноманітні водно-болотні середовища, серед яких болота, очеретяні зарості, канави, ставки, струмки і ріки. Водно-болотні угіддя є середовищем перебування водноплавних птахів та інших водних організмів.

На території Львівської області у Турківському районі в 2010 р. виявлено верхове болото, яке знаходиться на території РЛП «Надсянський». Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 р. водно – болотному угіддю «Надсяння» надано статус водно-болотне угіддя міжнародного значення. 

 

Це рідкісне природне водно-болотне угіддя (ВБУ), що існує у біогеографічному регіоні Східні Карпати і відіграє суттєву роль у природному функціонуванні річкового басейну р.Сян. ВБУ є прикладом унікального верхового сфагнового болота, яке збереглося у непорушеному вигляді. Відноситься до типу улоговинних боліт лісового поясу.

 

У межах території досліджень виявлено 11 видів рослин Червоної книги України (2009), зокрема Andromeda polifolia, Orchis palustris, Dactylorizha incarnatа, Drosera rotundifolia  та інші.

 

Наявною є унікальна комбінація різноманітних рідкісних угруповань водно-болотного та лучного типів (понад 10 згідно класифікації Браун-Бланке), зокрема угруповання класів Oxycocco-Sphagnetea та Scheuchzerio-Caricetea fuscae, що входять до списку рідкісних угруповань Карпат.

 

На території ВБУ протягом останніх років відзначене постійне перебування зубрів Bison bonasus. Чисельність стада коливається в межах 5-10 особин, залежно від сезону (у зимовий період кількість особин у стаді збільшується). З інших важливих видів тут трапляються вовк Canis lupus, лисиця звичайна Vulpes vulpes, куниця лісова Martes martes, горностай Mustela erminea (ЧКУ), свиня дика Sus scrofa, козуля європейська Capreolus capreolus, олень благородний Cervus elaphus та бобер звичайний Castor fiber.

 

Слід зазначити, що важливу роль для природоохоронної діяльності у Львівській області мають такі водно-болотні угіддя: орнітологічний заказник місцевого значення «Чолгинський» та Язівський кар’єр (Яворівський район), Подорожнянський рудник (Жидачівський район), кар’єри Роздільської сірки (Миколаївський район). 

 

Нагадаємо, що Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані) розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року.

 

29 жовтня 1996 р., після схвалення Верховною Радою України відповідного Закону, Україна поновила своє членство (ще з часів СРСР) і входить до числа 168 країн – Договірних сторін Конвенції.

 

Кожна країна – Договірна сторона Конвенції має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону.  Наразі цей перелік включає 2186 угідь загальною площею 208,449 млн. га. У межах територій природно-заповідного фонду України знаходяться 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис.га. У 2011 та 2012 році були прийняті розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 № 147-р та від 21.09.2011 № 895-р, від 24.10.2012 № 818-р про погодження надання 19 водно-болотним угіддям України статусу водно-болотних угідь міжнародного значення. Відповідні матеріали надіслано до Секретаріату конвенції для включення зазначених угідь до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення.

 

Бережімо водно-болотні угіддя для майбутнього покоління!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь