Департамент екології підготував пропозиції щодо спрощення процедури розгляду дозвільної документації

22 січня проведено заключне засідання за участю підприємств, які займаються розробленням дозвільної документації в галузі спеціального водокористування та викидів в атмосферне повітря. На засіданні було обговорено зміни в законодавстві, вимоги до комплектності дозвільної документації, яка подається в Департамент через дозвільний офіс та процедуру її розгляду.

Довідково повідомляємо, за ініціативи директора Департаенту 13 січня відбулася зустріч, під час якої створено дві робочі групи, завданням яких було проведення аналізу інформаційних та технологічних карток щодо видачі документів дозвільного характеру та напрацювання пропозицій для спрощення дозвільної системи. Загалом, було проведено три робочі зустрічі, на яких напрацьовано пропозиції щодо зменшення кількості дозвільної документації, яка подається на розгляд департаменту, враховуючи останні зміни в законодавстві. Особливістю вказаного процесу стала активна участь громадських організацій, які зробили чималий внесок при напрацюванні нової дозвільної процедури, що засвідчує прозорість у вирішенні важливих питань.

 

Підсумком роботи на сьогоднішній день є два нові регламенти видачі дозволів, напрацьовані департаментом спільно з громадськістю, які розроблені за критеріями законності і відкритості дозвільних процедур, унеможливлення проявів корупції. Кількість документів необхідних для отримання дозволу на спецводокористування скорочено з 17 до 12. Зокрема, зі списку виключено такі документи: рекомендації спеціалізованих геолого-розвідувальних підприємств, земельну документацію на ділянку де розміщені водозабірні споруди, довідка від органів місцевого самоврядування про перелік абонентів водокористувача із встановленими лімітами, статистична звітність про фактичне використання води, декларація/свідоцтво про введення в експлуатацію новозбудованих/реконструйованих очисних споруд. Водночас учасники робочої групи особливу увагу приділили заходам, які повинні сприяти раціональному використанню та захисту водних ресурсів. Визначено необхідність подання паспортів лічильників води із зазначенням дати їх повірки (у разі використання підземних вод) а також висновків про оцінку впливу на навколишнє природне середовище (для новостворених об’єктів, які вводяться в експлуатацію). Також визначено необхідність реєстрації паспорту свердловини в уповноважених органах геології на теперішнього власника/балансоутримувача, який має відповідати за заходи щодо недопущення забруднення підземних вод.

 

Окрім того, за пропозицією директора департаменту напрацьовано механізм, який надасть можливість отримувати висновки погоджувальних організацій на місцевому рівні. Так, на сьогодні навіть при незначному заборі підземних вод водокористувачі мають отримати висновки Державної служби геології та надр. Оскільки отримання таких висновків на центральному рівні – процес не рідко довготривалий і такий, що потребує витрат з бюджету на доставку кореспонденції, облдержадміністрація звернеться в Кабінет Міністрів України з пропозицією надати повноваження щодо видачі відповідних висновків ДП «Західукргеологія», яка є спеціалізованою геолого-розвідувальною організацією.

 

У випадку делегування даних повноважень на місцевий рівень, насамперед можна очікувати значну економію бюджетних коштів, спрощення та пришвидшення отримання даних висновків. Таким чином, спрощуючи процедуру одержання дозволів у сфері екології, ми очікуємо на втілення відповідних реформ по децентралізації.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь