Будівництво у прибережно – захисних смугах рік – забороняється законодавством України

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації стурбований екологічною ситуацією, що виникла у м. Турка у звʼязку з незаконним проведенням земельних робіт та будівництва у прибережній захисній смузі річки Яблунька. Адже, відповідно до ст. 89 і ст. 88 Водного кодексу України та ст. ст. 60 і 61 Земельного кодексу України, прибережні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності і для малих річок встановлюються шириною 25 м. У  захисних смугах, зокрема уздовж річок, забороняється будівництво будь – яких споруд.

За інформацією Турківської районної ради, ці незаконні роботи здійснюються з початку липня 2014 р.

 

З метою недопущення порушень вимог природоохоронного законодавства Департамент екології звернувся до Прокуратури Львівської області стосовно незаконного проведення зазначених вище робіт у прибережно – захисній смузі річки Яблунька на території м. Турка.

 

Також, Департамент екології звернувся до Державної екологічної інспекції у Львівській області провести перевірку фактів, зазначених у листі Турківської районної ради. 

 

За повідомленням Державної екологічної інспекції у Львівській області, працівниками Держекоінспекції спільно із спеціалістами Облводресурсів та СВ Турківського РВ ГУМВС України проведено обстеження особливого режиму використання земель в прибережно-захисній смузі р. Яблунька в м. Турка, що прилягає до земельної ділянки за адресою вул. Молодіжна, 2а.

 

Обстеженням встановлено, що в межах прибережно-захисної смуги р.Яблунька, біля існуючого магазину по вул. Молодіжна, 2а в м. Турка гр. Громиком А.Р. здійснюється будівництво капітальних цільномонолітних бетонних фундаментів з водоізоляційними матеріалами, дренажними системами, розміром 22×12 м нестандартної форми, висотою понад 3 м. Одна стіна фундаменту збудована впритул до існуючого магазину, інша стіна (задня) в руслі р. Яблунька та конструктивно з’єднана з опорою моста.

 

За інформацією Львівської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері 29.08.2014 р. внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.197-1 КК України.

 

Одночасно повідомляємо, що Департамент екології і надалі здійснюватиме моніторинг проведених заходів з усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства – незаконного проведення робіт у прибережно – захисній смузі р. Яблунька у м. Турка.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь