У Львові відбувся Форум «Екологічні проблеми від діяльності гірничо-хімічних підприємств на території Львівщини

За сприяння т.в.о. голови Львівської обласної державної адміністрації департаментом екології та природних ресурсів спільно з Львівською торгово – промисловою палатою 4 грудня проведено Форум «Екологічні проблеми від діяльності гірничо-хімічних підприємств на території Львівської області
Відкриваючи Форум, директор департаменту екології та природних ресурсів Олексій Балицький зазначив, що найбільш вагомою проблемою сьогодення для області є питання вирішення екологічних проблем, повʼязаних з колишньою виробничою діяльністю гірничо– хімічних підприємств. Зауважив, що поправити екологічну ситуацію можливо, коли рішення щодо покращення стану довкілля в зоні діяльності підприємств гірничої хімії будуть солідарні і спиратимуться на фахові підходи

Звернув увагу присутніх і на те, що на сесіях Львівської обласної ради неодноразово піднімалося питання розвʼязання соціально – екологічних проблем в зоні діяльності підприємств гірничої хімії: по Стебницькому ГХП «Полімінерал», Роздільському ДГХП «Сірка». 

 

Під час виступу директор Департаменту екології звернувся до учасників з пропозицією провести сьогоднішній Форум у форматі наради для того, аби відбулася конструктивна розмова, і як результат – нами напрацьовані конкретні рішення щодо вирішення цих екологічних проблем. «Для подолання соціальних та екологічних наслідків, пов’язаних із діяльністю як ліквідованих, так і діючих сіркодобувних підприємств ми повинні сьогодні спільно напрацювати конкретні шляхи для врегулювання ситуації, яка склалася довкола діяльності гірничо-хімічних підприємств області», –  зазначив Олексій Балицький.

 

Під час екологічного форуму увагу присутніх привернув виступ першого секретаря Генерального Консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александера Шкурла, який зауважив, що проведення такого Форуму є надзвичайно важливим. Адже Львівщина, яка є однією з найбільш привабливих та популярних туристично-рекреаційних регіонів України, повинна вирішувати екологічні проблеми аби туристична індустрія розвивалася.

 

Однак, особливу увагу учасників Форуму привертали виступи провідних науковців Львівщини. Так, Анатолій Гайдін, керівник наукового сектору ТзОВ «Інститут гірничо – хімічної промисловості», ознайомив присутніх з розробкою і організацією системи та проведення комплексних екологічних моніторингових досліджень в зоні впливу гірничо – хімічних підприємств Львівщини. Оксана Марискевич, заступник директора з наукової роботи Інституту екології Карпат НАН України, розповіла про проведення обстежень грунтів та рослинного покриву девастованих ландшафтів в межах діяльності гірничо – хімічних підприємств Львівщини. Мирон Цайтлер, доцент кафедри біології Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І Франка, поінформував присутніх про шляхи рекультивації техногенних територій бориславського нафтового та озокеритового родовищ. Володимир Воробей, директор агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks, представив концепцію Новороздільського індустріального парку.

 

Також, під час Форуму заслухано представників Роздільського ДГХП «Сірка», ДП НДП «Екотрансенерго», ПАТ Стебницьке ГХП «Полімінерал», зокрема, їхнє бачення та стратегію розвитку підприємства. 

 

Загалом, під час екологічного Форуму розглянуто техногенно-екологічну ситуацію на гірничо-хімічних підприємствах області, питання створення системи ведення моніторингу, виконання та реалізації комплексних проектів зі стабілізації екологічної рівноваги в гірничо-хімічних регіонах області, а також перспективи використання територій підприємств гірничої хімії.

 

Після обговорення фахових виступів, плідних дискусій з даної тематики учасники Форуму «Екологічні проблеми від діяльності гірничо-хімічних підприємств на території Львівської області» прийняли відповідну резолюцію, яка буде скерована до Верховної Ради України, профільних Міністерств, відомств, органів виконавчої влади для врахування під час прийняття відповідних рішень. 

 

Участь у екологічному Форумі взяли: керівництво Львівської обласної ради, перший віце-президент Львівської  торгово – промислової палати Андрій Левкович, перший секретар Генерального Консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александер Шкурла, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації  Олексій Балицький, заступник директора Департаменту екології Ганна Башта, представники галузевих департаментів Львівської облдержадміністрації, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Дрогобицького, Жидачівського та Миколаївського районів, гірничо– хімічних підприємств області, наукових установ і закладів та екологічних організацій.  

 

Довідково:
Від діяльності підприємств Яворівського та Роздільського державних гірничо-хімічних підприємств (ДГХП) «Сірка», державного господарсько-розрахункового підприємства (ДГРП) «Подорожненський рудник» та Стебницьке ДГХП «Полімінерал» у спадок нам залишилися непогашені робочі борти кар’єрів, неліквідовані кар’єрні виїмки, шахтні пустоти, відвали розкривних порід та відходів хімічного виробництва, не вирішене питання рекультивації порушених земель. У зв’язку із недофінансуванням з державного бюджету, реалізація комплексних проектів з реструктуризації та ліквідації об’єктів підприємств гірничої хімії і здійснення невідкладних природоохоронних заходів в зоні їх діяльності на сьогодні не завершена. Внаслідок більш ніж півтора сторічної експлуатації Бориславського нафтогазового родовища, яке територіально співпадає з містом, у Бориславі склалася складна екологічна ситуація пов’язана з загазованістю, забрудненням  ґрунтів, підземних та поверхневих вод.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь