3 грудня – Міжнародний день боротьби з пестицидами

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації повідомляє, що 3 грудня оголошено Міжнародним днем боротьби з пестицидами. Саме цього дня в 1984 році на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія) сталася катастрофа внаслідок якої загинуло близько 2000 чоловік.
Мета дня боротьби з пестицидами — привернути увагу світової громадськості до вирішення проблем, що виникли в результаті виробництва і використання цих небезпечних хімікатів. Девіз Міжнародного дня боротьби з пестицидами – «Пестициди – безвихідь цивілізації».

Без використання цих речовин важко уявити собі сільське господарство. Виробництво пестицидів створило окрему могутню галузь промисловості. Але вони принесли людству не тільки користь. В останні десятиліття 20 століття в ряді країн пестициди стали одним з найважливіших факторів ризику для життя і здоров’я людини та всієї живої природи. Вони спричиняють різні мутації і захворювання у людей і тварин, порушення роботи репродуктивної та гормональної систем, імунного статусу, ведуть до онкологічних захворювань і вроджених дефектів. Тому, необхідно переходити на органічні добрива.

 

Упродовж 2011-2012 років з території 15 районів Львівської області і м. Львова вивезено біля 800 тонн пестицидів і тари від них. Департаментом екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації завершено роботи по визначенню площі та типу забруднених місць колишнього зберігання непридатних до використання пестицидів, а також стану виконання робіт в адміністративних районах області з приведення місць колишнього зберігання, в т.ч. земель та складів в яких розміщувались пестициди, до екологічно безпечного стану.

 

Таким чином на території Львівської області організовано виконання п. 121 Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 р. № 577-р, в частині забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення та знешкодження не придатних до використання пестицидів і тари від них. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь