28 листопада – День без покупок

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації повідомляє, що 28 листопада 2014 року  в усьому світі відзначається День без покупок. Це свято започаткував Тед Дейв, який, сам будучи рекламістом, стверджує те, що реклама обманює, переконуючи людей в тому, що вони будуть щасливішими, якщо придбають ту чи іншу річ.

Мета цього дня – звернути увагу на соціальні, економічні та екологічні наслідки культури споживацтва, дати зрозуміти людству, що крім товарів, у світі є багато більш цінних і цікавих речей. І справді, наше суспільство у своєму прагненні бути щасливим насправді женеться за якимось примарним щастям. Відбувається підміна понять, де щасливою є не та людина, яку люблять, цінують, за яку хвилюються, яку чекають, а та, яка є успішною, має багато грошей і може дозволити собі купити все, що завгодно. Цінність уже не становить людина, дитина чи сім’я, цінність полягає в тому, що і скільки всі вони можуть придбати.

 

День без покупок є своєрідним протестом проти надмірного споживання в розвинутих країнах і нерівності в світі. В країнах з високим рівнем життя проживає лише 20 % населення земної кулі, а використовують вони більш 80 % всіх природних ресурсів Землі. Необмежене споживання знищує природні ресурси і постійно збільшує дистанцію між бідними та багатими.

 

Ми не звикли займатися підрахунками власного впливу на довкілля, ми не хочемо відмовлятися від зручностей. Та ми мусимо це зробити, адже ресурсів планети вже не вистачає на всіх, ми перетнули межу росту. І мусимо змінити свій спосіб життя. Ми повинні впорядкувати своє повсякденне життя так, щоб якнайменше смітити, використовувати хімічних речовин, споживати електроенергії та води.

 

Умови участі в цій акції прості – протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй».

 

Для того, щоб приєднатися до святкування – треба лише не робити в цей день покупки і не ходити по магазинах. Приєднуйтесь!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь