ПАТ «Компанія «Райз» практично не виконуються природоохоронні заходи

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації занепокоєний екологічною ситуацією на ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», що склалася внаслідок не виконання взятих зобовʼязань ПАТ «Компанія «Райз» з проведення природоохоронних заходів на підприємстві, передбачених в договорі купівлі – продажу

Так, станом на сьогоднішній день ПАТ «Компанія «Райз» не виконуються наступні умови договору:

  • не здійснюється суха закладка камер із ослабленими міжкамерними ціликами;
  • не виконуються дослідно-промислові роботи по тампонажу зон розущільнення порід і закладці карстів;
  • не проводиться рекультивація порушення земель, ліквідація і консервація стволів;
  • на хвостосховищі не здійснюється інструментальне спостереження за станом дамб, відбору розсолів і замір рівня води в 62 п’єзометрах і колодязях;
  • не проводиться геофізична зйомка дамб хвостосховища;
  • при потребі 2 млн. м куб. здійснюється лише 200 тис.м куб. приготування та перекачка розсолів у рудник № 2;
  • не в повному обсязі здійснюється моніторинг за заповненням розсолів.

 

В даний час на підприємстві та прилеглих до територіях існує небезпечна ситуація еколого-техногенного характеру: потрапляння прісних вод в підземні гірничі виробки, просадка земної поверхні тощо. 

 

З метою запобігання виникненню техногенно-екологічної ситуації, Департамент екології та природних ресурсів наголошує на виконанні природоохоронних заходів на даному підприємстві, адже ситуація, яка склалася в зоні колишньої діяльності підприємства з видобутку калійних руд із підземних копалень є невтішною.

 

Голова обласної державної адміністрації неодноразово звертав увагу на складну  екологічну ситуацію, що склалася на території ПАТ  «Стебницьке ГХП «Полімінерал», відповідні звернення надсилалися у Мінпромполітики, Фонд державного майна України та Раду національної безпеки України. 

 

Департамент екології звертався листами у Фонд державного майна України та Секретаря Ради національної безпеки України про включення у комісію з перевірки виконання ПАТ «Компанія «Райз» умов договору, в частині виконання природоохоронних заходів, представників територіальної громади та уповноважених представників Львівської обласної державної адміністрації та щоквартального проведення комісією обстеження підприємства. У звʼязку з численними зверненнями у грудні 2014 р. заплановано провести комісійне обстеження території Стебницького ГХП «Полімінерал» за участі представників департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації. 

 

Додатково: 
Наказом Фонду державного майна України від 16.06.2011 року за №900 прийнято рішення про приватизацію Стебницького ДГХП «Полімінерал». Відповідно 2 жовтня 2013 року було укладено договір купівлі – продажу між Фондом державного майна та ПАТ «Компанія «РАЙЗ». Зобов’язання покупця містять економічну складову, інноваційну, соціальну і природоохоронну. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь