У Розточанському парку народовому відбулося засідання спільної українсько-польської робочої групи

У рамках створення транскордонного українсько-польського резервату біосфери «Розточчя» 28-29 жовтня відбувалося засідання спільної українсько-польської робочої групи на території Розточанського парку народового у м. Звежинець (Республіка Польща).
З української сторони до складу групи увійшли директор департаменту екології та природних ресурсів Балицький О.М., представники Мінприроди України, керівники природоохоронних установ Розточчя, науковці та громадськість.
З польської сторони були представники Розточанського парку народового, які розробляють проект створення резервату, Міністерства довкілля Польщі, регіональної дирекції охорони природи в Любліні, регіональної дирекції лісів в Любліні, дирекцій Любельських і Перемишльських регіональних парків, місцевого самоврядування, науковці та громадськість.

Польські колеги презентували напрацювання щодо підготовки номінаційних матеріалів для передачі до МАБ ЮНЕСКО з метою включення до світової мережі резерватів польської частини. Проектом передбачено входження до складу резервату Любельського і Підкарпатського воєводств загальною площею 216,7 тис. га.

 

У ході засідання обговорили робочі питання щодо підготовки матеріалів для транскордонного українсько-польського резервату, зокрема, картографічного матеріалу, інформації щодо співпраці прикордонних територій в питаннях туризму, рекреації, енергозбереження, розвитку інфраструктури, реалізації спільних проектів та програм. 

 

Під час візиту, українська делегація зустрілася з міським головою м. Юзефова Романом Дзіурою та міським головою м. Томашов Любельський Войцехом Жуковським, які розповіли про переваги та можливості територій, які мають шанс увійти до резервату, зокрема, це визнання світової спільноти, одержання коштів Євросоюзу та міжнародних екологічних фондів, додаткові можливості реалізації проектів, спрямованих на невиснажливе використання природних ресурсів та запровадження альтернативних джерел електроенергії.

 

Таким чином, маючи позитивний досвід та усвідомлюючи вигоди для громад, органи місцевого самоврядування в Польщі часто ініціюють входження територій до складу біосферних резерватів.        

 

Довідково:
Ідея створення міжнародного українсько-польського резервату «Розточчя», починаючи з кінця 1990-х років, неодноразово підіймалась у наукових колах України та Польщі.
Для створення міжнародного українсько-польського резервату під еґідою ЮНЕСКО необхідно було створити окремі біосферні резервати  на території обох країн, а тоді їх об’єднати.
29 червня 2011 року у м. Дрездені комісією МАБ ЮНЕСКО видано сертифікат щодо включення до світової мережі біосферних резерватів української частини біосферного резервату «Розточчя» площею 74416,0 га. Територіально резерват охоплює частини Жовківського та Яворівського районів.
Кінцева мета створення двостороннього міжнародного біосферного резервату – об’єднання українських та польських  природоохоронних територій  резервату в межах транскордонного екологічного коридору.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь