Небезпечні відходи м. Стрия розміщено у безпечному місці

Департамент екології та природних ресурсів був стурбований екологічною ситуацією, повʼязаною з виявленням 21.10.2014 р. в місті Стрию в межах земельної ділянки, що належить державному підприємству Міністерства оборони України «Укроборонресурси» невідомої сипучої речовини з різким запахом, частина якої знаходилася в великих мішках в одному із складських приміщень, а деяка кількість її була закопана в двох місцях в землю поблизу нього.
Враховуючи той факт, що несанкціоноване та безконтрольне захоронення невідомої речовини могло б створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров’я людей – мешканців міста було вирішено вилучити дані відходи з грунту.

Так, протягом 20 – 23 жовтня 2014 р. за участі представників Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Стрийського підрозділу ГУ  ДСНС України, СЕС м.Стрия та місцевих урядовців  було проведено вилучення з грунту незаконно завезених відходів невідомого походження. Після вилучення відходи були розміщені на складському приміщенні, яке відповідає екологічним нормам для тимчасового розміщення цих відходів.

 

Одночасно повідомляємо, що за фактом незаконного захоронення відходів на території м. Стрия в межах земельної ділянки, що належить ДП Міністерства оборони України «Укроборонресурси» здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні. 

 

Нагадаємо, що обласна державна адміністрація  1 серпня звернулася до прокурора Львівської області з проханням взяти на особистий контроль хід проведення слідства за фактами незаконного завезення невідомої речовини на земельні ділянки. За результатами розслідування кримінальних справ, правоохоронні органи зобов’язані чимшвидше встановити осіб, причетних до забруднення та засмічення земельних ділянок. І ці особи повинні відшкодувати  збитки, завдані довкіллю та витрати, пов’язані  з видаленням та утилізацією невідомої речовини, а також  проведення рекультивації забрудненої території.

 

За результатами експертизи зразку відходів, проведеної Науковим центром токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України, вказано, що зразок відходу відноситься до мало небезпечних відходів – 4-й клас небезпеки, в наданих для дослідження зразках відходів небезпечних хімічних сполук не виявлено, але в зв’язку з наявністю у відходах важких металів неналежне поводження з ними може супроводжуватись негативним впливом на довкілля (забруднення водоймищ та грунтових вод). Виділення аміаку при контакті з вологою може негативно впливати на стан здоров’я населення. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь