Про поліпшення розвитку системибіосферних резерватів в Україні обговорено на семінарі в НПП Ужанський

Департамент екології та природних ресурсів повідомляє, що 3 жовтня 2014 року завершив свою триденну роботу семінар: «Розвиток системи біосферних резерватів в Україні», організований Мінприроди України за підтримки проекту Європейського Союзу «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки».

Участь у роботі семінару взяв директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Олексій Балицький, який поінформував учасників про роботу, яка проводиться в області щодо становлення та функціонування біосферних резерватів Східні Карпати та Розточчя на території Львівської області.

 

Головною метою семінару було опрацювання питань та підготовка рекомендацій щодо поліпшення розвитку системи біосферних резерватів в Україні відповідно до міжнародних вимог та національних особливостей.
          Слід відмітити, що основними завданнями семінару було:

–         підвищення рівня базових знань щодо особливостей функціонування біосферних резерватів у рамках Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера;

–         ознайомлення з досвідом роботи щодо впровадження в Україні трьох функцій біосферних резерватів: збереження біорізноманіття, забезпечення сталого розвитку та логістичною функцією матеріально-технічного забезпечення збереження біорізноманіття та сталого розвитку;

–         опрацювання рекомендацій щодо періодичних звітів біосферних резерватів, затверджених на засіданні Міжнародного дорадчого комітету з питань біосферних резерватів ЮНЕСКО (м. Париж, 17-20.03.2014);

–         підготовка пропозицій щодо розвитку системи біосферних резерватів в Україні.

 

Участь у роботі семінару взяли представники Національної комісії України у справах ЮНЕСКО та Національного комітету України з програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера» при НАН України, експерт з екологічної політики, стратегії та інвестицій проекту ЄС «Додаткова підтримка Мінприроди України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки Андре Карутца, директор Департаменту заповідної справи Мінприроди України І.Іваненко, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації О. Балицький, почесні гості з Чеської Республіки, Австрії, Словенії, Швеції,  представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці, представники природоохоронних установ, духовенство, громадськість, ЗМІ. 

 

Довідково:

Уздовж території Львівської області на відстані понад 271 км проходить державний кордон з Республікою Польща.
Безпосередньо до кордону прилягає територія об’єктів природно-заповідного фонду – регіональних ландшафтних парків «Надсянський», «Верхньодністровські Бескиди», «Равське Розточчя». Одним з основних завдань цих об’єктів є збереження біорізномніття, розвиток туризму і рекреації.

Географічне розташування цих об’єктів посприяло їх входженню до складу біосферних резерватів під егідою ЮНЕСКО.
Так, регіональний ландшафтний парк «Надсянський» площею 19428 га є складовою частиною польсько-словацько-українського біосферного заповідника «Східні Карпати» (208089 га) – першого в Європі, який комісія МАБ ЮНЕСКО внесла в 1999 р. у міжнародну мережу біосферних резерватів.

 

У рамках транскордонного співробітництва Україна і Польща домовилися про подальший розвиток спільних біосферних резерватів для поліпшення стану прикордонних територій.

 

У 2004 році було підписано меморандум між Львівською областю та Любельським і Підкарпатським воєводствами Республіки Польщі про співпрацю з питань створення біосферного резервату (заповідника) “Розточчя”.

 

У червні 2011 року МАБ ЮНЕСКО прийнято рішення щодо включення до міжнародної мережі біосферних резерватів української частини біосферного резервату «Розточчя» площею 74,4 тис. гектарів, що становить 3,4 % від загальної площі області. До української частини входять Яворівський національний природний парк, природний заповідник «Розточчя», регіональний ландшафтний парк «Равське Розточчя» і прилеглі лісові та сільськогосподарські угіддя разом із селами.

 

Резервати виконують три основні функції: охоронну – для збереження генетичних ресурсів, різноманіття біологічних видів, екосистем і ландшафтів; функцію розвитку – для сприяння стійкого соціально-економічного розвитку даного регіону і наукову (логістичну) функцію – поширення екологічної освіти і підготовки кадрів, проведення досліджень і моніторингу у відповідності з заходами місцевого, національного і глобального характеру, які здійснюються  з метою охорони довкілля  і стійкого розвитку.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь