Екологічний форум «Поводження з відходами.Цивілізаційні виклики» проведено на Львівщині

За сприяння департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Львівською торгово – промисловою палатою 1 жовтня у Львові проведено екологічний форум «Поводження з відходами. Цивілізаційні виклики».

Відкрив екологічний форум «Поводження з відходами. Цивілізаційні виклики» перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Йосиф Ситник.

 

З вітальним словом виступила заступник директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ганна Башта. «Екологічна ситуація у Львівській області, незважаючи на спад промислового виробництва, і надалі залишається напруженою, що створює низку проблем як для мешканців населених пунктів, так і для регіону загалом. Однією із причин такого стану є накопичення значних обсягів твердих побутових відходів, відсутність ефективних способів їх збирання, вивезення та розміщення, низька екологічна свідомість населення». 

 

Ганна Башта звернула увагу присутніх і на те, що за рахунок коштів обласного екологічного фонду щорічно фінансуються заходи з облаштування чи будівництва полігонів твердих побутових відходів та здійснюються інші заходи щодо зменшення негативного впливу твердих побутових відходів на довкілля.

 

Директор департаменту житлово – комунального господарства облдержадміністрації Андрій Ільків повідомив, що на даний момент в Львівській обласні раді на розгляді та затверджені перебувають зміни до Програми поводження з твердими побутовими відходами, які ґрунтуються на створенні на території Львівської області протягом 2015-2020 років системи з 4-ох кластерів з управління потоками ТПВ. Головною ціллю організації кластеру визначається забезпечення суцільного збору ТПВ, безпечного захоронення та перероблення відходів. 
                                                                              

Також, під час Форуму радник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук та директор агенції сталого енергетичного розвитку Олександр Шумельда презентували спільний з німецькими інвесторами проект про будівництво у Нововолинську еко-технопарку – сучасного сміттєпереробного заводу,  який працюватиме за новітніми  технологіями європейського стандарту,  що не  забруднюватимуть довкілля й не чинитимуть шкоди людському здоров’ю.  

 

В свою чергу, голова Комітету охорони довкілля Польсько – Української Господарчої Палати Іван Зозуля розповів на прикладі польсько – української співпраці як відходи можуть служити стартовою позицією для розвитку малого та середнього бізнесу.

 

Водночас, особливу увагу учасників Форуму привернув виступ першого секретаря Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александера Шкурли, який поділився досвідом ЄС щодо поводження з відходами. Акцентував увагу на синхронізації законодавства України та ЄС.

 

Варто зазначити, що під час екологічного Форуму фахівцями у галузі поводження з відходами обговорено актуальні проблеми поводження з відходами.

 

Участь у екологічному форумі взяли: перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Йосиф Ситник, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Ганна Башта, перший віце-президент Львівської  торгово – промислової палати Андрій Левкович, перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александер Шкурла, керівники галузевих департаментів Львівської облдержадміністрації, представники місцевої влади, провідних підприємств області, наукових установ і закладів та зарубіжних екологічних організацій. 

 

Нагадаємо, що метою Форуму є просування в Україну передових світових технологій у сфері поводження з відходами, залучення інвестицій, сучасного обладнання, а також нетрадиційних підходів до розв’язання даних проблем як на загальнонаціональному, так і регіональному рівнях.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь