4 жовтня – Міжнародний день захисту тварин

Департамент екології та природних ресурсів повідомляє, що 4 жовтня — Міжнародний день захисту тварин. Внести у Міжнародний екологічний календар памʼятну дату, яка б нагадувала людству про необхідність гуманного ставлення до тварин, Конгрес екологів вирішив ще в 1931 році. З того часу, День захисту тварин у різних країнах світу відзначається акціями, що покликані привернути увагу людства до шанобливого поводження з тваринами.

В Україні відзначення Дня захисту тварин святкується починаючи із 2000 року. У цей день проводяться численні мітинги, акції, що покликані змінити хід думок пересічного українця – пригадати взяті на себе зобовʼязання перед Природою. У природі не буває «шкідливих» або «корисних» тварин. Більше за те, — кожний вид тварин пов’язаний з іншими і вже хоча б через це має право на існування.

 

Департаментом екології та природних ресурсів проводиться значна робота щодо охорони, невиснажливого використання і відтворення тваринного світу. змінити хід думок пересічного українця – пригадати взяті на себе зобовʼязання перед Природою.  

 

Зокрема, за ініціативи Департаменту з метою вирішення питання про захист червонокнижних видів тварин, які незаконно утримуються в неволі у червні було проведено робочу зустріч з  представниками австрійської громадської організації «VIER PFOTEN International» про співпрацю у питанні будівництва на території області притулку для утримання бурих ведмедів. Як результат – 13 червня 2014 р. підписано Меморандум про співпрацю між Львівською обласною державною адміністрацією та «VIER PFOTEN International» про співпрацю у питанні будівництва на території області притулку для утримання бурих ведмедів.

 

Департаментом з метою інформування громадськості про сучасний стан рідкісних і зникаючих видів тварин Львівської області видано науково-інформаційний довідник «Рідкісні та зникаючу види тварин Львівської області». В цій книзі наведено найновішу інформацію про поширення, середовища існування, екологічні особливості рідкісних видів тварин, зроблено оцінку сучасного стану їхніх популяцій на території Львівщини, а також вказано природоохоронні статуси видів, фактори загрози для їх популяцій і запропоновані заходи охорони.

 

Водночас, завдяки кропіткій роботі екологів на території області реалізуються заходи Програм щодо збереження та відтворення бурого ведмедя, зубра та глухаря в Львівській області. У 2007 р. був затверджений Список тварин занесених до Червоної Книги України, які поширені на території Львівської області та підлягають особливі охороні, також затверджено перелік регіонально рідкісних видів тварин, що не занесені до Червоної Книги України і потребують охорони в межах Львівської області. 

 

Міжнародний день захисту тварин — це добра нагода, аби кожен мешканець Львівщини та й всієї України зрозумів, що гуманне ставлення до тварин – справа кожного!  

 

Додатково:
Відносини у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, об’єкти якого перебувають у стані природної волі, у напіввільних умовах чи в неволі, на суші, у воді, ґрунті та повітрі, постійно чи тимчасово населяють територію Львівщини, регулюються Конституцією України, Законом «Про тваринний світ», законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про мисливське господарство та полювання» та іншими нормативно-правовими актами.  

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь