Директор департаменту екології взяв участь у виїзній нараді

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомляє, що 22.09.2014 відбулася виїзна нарада щодо будівництва лісової дороги в межах ДП «Славське лісове господарство».
У нараді взяв участь директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Олексій Балицький, представники Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, ДП «Славський лісгосп», Сколівської районної ради та науковці.

Учасники наради ознайомилися з технічною документацією, розробленою науковцями Національного лісотехнічного університету України, щодо будівництва лісової дороги протяжністю 4,7473 км на території Головецького лісництва та здійснили огляд лісових насаджень.   

 

Документація пройшла лісівничо-екологічну експертизу в Українському науково-дослідному інституті гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака НАН України, яким видано позитивний висновок. Будівництво лісової дороги погоджено й Львівською державною лісовпорядною експедицією.

 

Водночас, будівництво дороги передбачено Планом заходів із відзначення 100-річчя перемоги Січових Стрільців над російськими військами у битві на горі Маківка, яке заплановане на І-шу декаду травня 2015 року.

 

Запроектована дорога, окрім виконання функції, спрямованої на реалізацію природоохоронних заходів та раціонального використання природних ресурсів, додержання вимог протипожежної безпеки з урахуванням всихання смерекових насаджень, покликана забезпечити безперешкодний і безпечний доступ до Меморіалу загиблим Українським Січовим Стрільцям на горі Маківці.

 

Науковці поінформували, що протягом останніх років у Карпатському регіоні спостерігається інтенсивне всихання ялини європейської. На сьогодні налічується близько 20 тис.га. всихаючих смерекових лісів в гірських районах області. Розвиток патологічних процесів призводить до формування хронічних вогнищ розмноження збудників кореневих гнилей. Процеси всихання похідних ялинових лісостанів полягають у складній взаємодії природних чинників, антропогенного впливу та патогенних організмів. Такі явища, на жаль, спостерігається й на території заповідного урочища «Маківка».

 

Значні обсяги всихання ялини мають негативний сплив на виконання гірськими лісами їх корисних функцій: клімато- та водо регулюючих, ґрунтозахисних, рекреаційних, сировинних та інших.

 

Покращення стану похідних ялинових насаджень, потребує впровадження системи лісівничо-технологічних заходів, спрямованих на покращення санітарного стану деревостанів та поступової заміни похідних насаджень ялини європейської на корінні біологічно-стійкі буково-ялицеві  деревостани.

 

Учасники наради, здійснивши огляд насаджень наявних матеріалів, з урахуванням природничих аспектів та соцільної складової, беручи до уваги наявні матеріали, прийшли до висновку доцільності проведення будівництва лісової дороги протяжністю 4,7 км в заповідному урочищі «Маківка» на території Головецького лісництва. 

 

Довідково:

Бої за гору Маківку — запеклі позиційні бої, що точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року, у ході Першої світової війни, на східному фронті, в Карпатах між підрозділами австо-угорської 55-ї піхотної дівізії (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських Січових Стрільців) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії щодо заволодіння панівною висотою — горою Маківкою з метою контролю над селом Козьова.

У результаті героїчної оборони Маківки, повністю зірвались стратегічні плани московського командування. Здобуття вершини, що планувалось на 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були задіяні всі наявні російські резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ, і вже через тиждень змушені були поспішно відступати перед надійшовшими австрійськими підрозділами. Особливою мужністю під час боїв за Маківку відзначились частини Українських Січових Стрільців, що в подальшому відобразилось у народній пам’яті.

На Маківці в серпні 1999 року був відкритий меморіал-некрополь січових стрільців, які боролися й загинули там (художники батько й син Євгеній й Ярема Безниски, архітектор Василь Муляр). Слава Українських січових стрільців увіковічнена у народній пісні «Там на горі, на Маківці».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь