Відбулася робоча зустріч

Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації повідомляє, що 18 вересня відбулася робоча зустріч про налагодження співпраці між Львівською областю та Технічним університетом м. Брно (Чеська республіка) щодо розроблення комплексної системи утилізації відходів з метою вироблення енергії та покращення екологічної ситуації в області.

У нараді взяли участь:  представник Чеської сторони – старший проектний менеджер проекту WtE (Відходи – в Енергію) Консорціуму під управлінням інституту процесного та екологічного інжинірингу Технологічного університету м. Брно пан І. Отевржел, директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації О.Балицький,  керівник Львівської громадської організації відділення гірничо-хімічної сировини Академії гірничих наук України І.Зозуля, представники департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості, департаменту житлово-комунального господарства, Львівської торгово-промислової палати, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ ім. І.Франка В.Харкевич та інші.

 

Пан І.Отевржел розповів, що чеська система утилізації відходів передбачає поводження з відходами від самого початку – сортування відходів вдома, на вулицях, і до їх утилізації. Основна мета  – перетворення відходів у енергію. Сміття – майбутня сировина і енергія.

 

Також І.Отевржел зазначив, що у Німеччині, Бельгії, Швеції та Швейцарії майже не складуються відходи, а переробляються. В Україні, навпаки – утворюються сміттєзвалища, які створюють небезпеку для навколишнього природного середовища та людей. Тому будівництво сміттєпереробних заводів є необхідним.

 

Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації наголосив, що вважає доцільним налагодження співпраці в питаннях використання досвіду Технологічного університету м. Брно і членів Консорціуму проекту WtE щодо вирішення екологічних та енергетичних проблем Львівської області. З метою оптимізації співпраці буде створено робочу групу з компетентних представників Львівської обласної державної адміністрації, наукових та проектних організацій Львівської області, під керівництвом Департаменту екології та природних ресурсів,  яка здійснювала б напрацювання для вирішення проблем утилізації відходів. Якщо напрацьована  система поводження з відходами буде екологічно безпечною і економічно вигідною, тоді вона почне реалізовуватися, також її необхідно поєднати з Програмою поводження з твердими побутовими відходами.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь