Розпочато створення нових національних природних парків

Департаментом екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації розпочато 2 великомасштабні проекти:
-створення національного природного парку на базі гідрологічного заказника «Чайковицький» у заплавах річок Дністер, Стрв’яж та Болозівка на території Самбірського району;
-створення національного природного парку «Бойківщина» у Карпатському регіоні.

Національний природний парк «Дністровсько-Чайковицький» створюється на базі гідрологічного заказника «Чайковицький» у заплавах річок Дністер, Стрв’яж та Болозівка на території Самбірського району орієнтовною площею 10 тис. га.Тут представлено близько 15 видів рослин і 21 вид тварин, включені до Червоної книги України та низка фітоценозів, що включені до Зеленої книги України. На території вже існує низка природоохоронних об’єктів різного природоохоронного рангу. Це «Чайковицький гідрологічний заказник», ботанічний заказник «Кошів», заказник «Корналовичі», і «Стариці Дністра».

 

Особливо важливе значення території , як осередку концентрації мігруючих видів птахів і, в подальшому, у разі створення природоохоронного об’єкта, як водно-болотної території міжнародного значення у відповідності з Рамсарською конвенцією.

 

Крім того, територія цікава і в історико-культурному плані. Так, розвідкові роботи львівських археологів останніх десятиліть виявили сліди багатошарового поселення періоду енеоліту на околиці с. Чайковичі Самбірський район Львівської області. Село відоме і як місце паломництва до Чудотворної ікони Богоматері Чайковицької у місцевому храмі.

       

До складу національного природного парку «Бойківщина» пропонується включити як існуючі об’єкти природно-заповідного фонду так і, з метою забезпечення цілісності, нові території орієнтовною площею 15 тис. га. Зокрема, заплановано входження ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Пікуй» (найвища в межах області вершина висотою 1406 м над р.м.), загальнозоологічного заказника «Либохорівський» та регіонального ландшафтного парку «Надсянський» (який є складовою першого в світі міжнародного українсько-польсько-словацького резервату біосфери “Східні Карпати”), пам’ятки природи «Витік р. Дністер» та заказника «Розлуч.

 

На території росте  понад 750 видів судинних рослин, з яких майже 50 рідкісні й підлягають охороні. Понад 30 видів, що ростуть у парку, занесено до Червоної книги України. Особливе бальнеологічне значення мають джерела унікальних мінеральних вод, зокрема, у Розлучі. В окремих населених пунктах збереглися церкви, побудовані у типовому бойківському стилі. Зокрема, Церква Собору Пресвятої Богородиці, що у селі Матків, яка споруджена у 1838 року, входить до списку світової спадщини Юнеско.

 

Створення такого об’єкту сприятиме територіальному розвитку міжнародного тристороннього українсько-польсько-словацького біосферного резервату «Східні Карпати.

 

Мінприроди схвалено клопотання щодо створення національних природних парків «Дністровсько-Чайковицький» та «Бойківщина». Розробниками проектів створення виступає Інститут екології Карпат НАН України. На даний час підготовлено наукові обґрунтування доцільності створення парків та попередній картографічний матеріал. 

          

Довідково:

Національний природний парк (НПП) – це природоохоронна, рекреаційна, культурно-освітня, науково-дослідна установа загальнодержавного значення, що створюється з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність та забезпечення умов для організованого відпочинку. НПП належить до природно-заповідного фонду України, має свою адміністрацію і є юридичною особою, що утримується за рахунок коштів державного бюджету.

 

Відповідно до мети створення НПП на нього покладається виконання таких завдань:

  • збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів;
  • створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших   видів   рекреаційної   діяльності   в   природних   умовах   з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об’єктів;
  • проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій   з   питань   охорони    навколишнього    природного середовища та ефективного використання природних ресурсів;
  • проведення екологічної освітньо-виховної роботи.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь